Foto: Jernbaneverket

Vil bygge ny jernbaneundergang i Skarnes

Jernbaneverket har begynt planleggingen av en større oppgradering av Skarnes stasjon i Sør-Odal i Hedmark.

Det skriver Jernbaneverket i en pressemelding torsdag.

I forkant av prosjektet skal det også etableres en midlertidig kryssing av sporet.

– Vi skal legge til rette for en sikker kryssing av togsporet i Skarnes sentrum i god tid før oppgraderingen av stasjonen skal skje, sier prosjektleder i Jernbaneverket, Magne Trønnes i pressemeldingen.
– Vi tar sikte på å få undergangen raskt på plass, og vil åpne den for gående i månedsskiftet september/oktober, fortsetter hun.

Grunnen til at det haster med å få på plass den nye undergangen er, ifølge melingen, at Jernbaneverket skal legge bedre til rette for å få mer godstrafikk over fra vei til bane. Det innebærer at det skal gå lengre godstog på Kongsvingerbanen, noe som innebærer at det blir nødvendig å stenge dagens planovergang i Skarnes i løpet av høsten.

På lengre sikt skal det komme på plass en stor undergang med trapper, ramper og heis på Skarnes stasjon, men da dette prosjektet er i detaljplanfase, er det derfor behov for en midlertidig løsning, heter det i pressemeldingen.

Målet er at den nye undergangen, som skal plasseres et stykke unna dagens overgang, også skal kunne brukes permanent.

– Prosjektet er ikke stort, og det er heller ikke teknisk vanskelig, sier Trønnes.
– Vi jobber med konkurransegrunnlaget nå, og håper å få utlyst konkurransen før påske.

Oppdraget vil innebære kulvert under jernbanesporene, samt ramper og trapper på hver side. Størrelsen på totalentreprisen er på mellom rundt fem og syv millioner kroner, og Jernbaneverket ser, ifølge meldingen, for seg prosjektering i sommer og gjennomføring i august og september.