Prosjekter som inspirerer

Tirsdag kveld ble vinnerne av prisene Årets Trebyggeri, Årets Anlegg og Årets Bygg 2015 kåret på ByggeGallaen på Radisson BLU Plaza hotel. Alle disse tre prosjektene viser på hver sin måte hvor bra det kan gjøres om gode krefter jobber sammen - og slike prosjekt er det beste reklamen byggenæringen kan få.

Det er ofte skriverier om prosjekter som sliter, er forsinket, preget av krangling og uoverstemmelser – og ikke minst som leveres med varierende kvalitet. Da er det hyggelig å kunne trekke frem prosjekter gjør det bra på disse punktene hvor noen sliter. Treet stakk av med seieren i Årets Trebyggeri, mens E134 Skjoldavik-Solheim ble kåret til Årets Anlegg, og Våler kirke vant i kategorien Årets Bygg. Disse prosjektene har hver for seg gode kvaliteter på mange områder, men felles for dem alle er den gode samhandlingen. Her har man prioritert å dra lasset sammen og heller se på mulighetene der andre kanskje ser på problemene og bruker mange ressurser på destruktive prosesser. Her ble de sentrale partene i disse prosjektene tidlig involvert og man stakk sammen ut en kurs for den videre prosessen – og denne samhandlingsformen var noe man holdt på gjennom hele prosjektet. Det har sikret gode håndverksmessige kvaliteter, byggherren har fått et produkt som bestilt med fornøyde arkitekter, rådgivere, entreprenører og underleverandører. Det burde i utgangspunktet selvsagt være at det er slik over alt, men det er faktisk ikke hverdagen i byggenæringen. Derfor er det også så viktig å trekke frem de som klarer dette på en så god måte.

Hvert av prosjektene har iboende kvaliteter som er unike og spesielle, men for prisene Bygg og Anlegg er dette en totalpris – der alle elementer teller inn – og det er ingen tvil om at dette var verdige vinnere – av totalt flere hundre prosjekter som ble gjennomgått av juryen. Alle de nominerte i de ulike klassene må regnes som vinnere – og det var en hard prosess som måtte til før man kom frem til de nominerte og til slutt dem som vant.

Gleden ved å hente hjem prisene og innholdet i takketalene viste også at dette i stor grad har en betydning for de ulike prosjektene – og ikke minst viser dette at man har lykkes med å skape noe sammen – noe også samholdet på ByggeGallaen viste.

Vi gratulerer alle de nominerte og ikke minst Treet, E134 Skjoldavik-Solheim og Våler kirke som høyst fortjente prisvinnere i hver sin klasse – og vi håper hvordan de har arbeidet kan brukes som inspirasjon av andre.