Arve Brekkhus

Etterlyser egne sakkyndige for tekniske anlegg

Katharina Bramslev, daglig leder i Grønn Byggallianse, mener at såkalte ITB-koordinatorer kan bidra til at tekniske anlegg bygges rett med en gang.

- Vi hører dessverre ofte om nybygg som etter 3 til 5 år ikke lenger fungerer som de skal. Det er spesielt i tekniske installasjoner det skjer feil, og vi har derfor satt fokus på hvordan vi kan få anleggene til å fungere med en gang, sa Katharina Bramslev, daglig leder i Grønn Byggallianse.

Hun peker blant annet på at de tekniske systemene i nybygg ofte er svært kompliserte, og at utbyggerne ofte ikke har tid til nødvendig koordinering før byggene skal stå ferdig.

Grønn Byggallianse har sammen med flere samarbeidspartnere utarbeidet en egen veileder som utbyggere kan bruke som et verktøy for at byggene blir bygd riktig med en gang.

- Det er mye man kan gjøre for at bygg, blir riktig med en gang, og vi har lagt ut en veileder på nettsidene våre. Der har vi gått gjennom ulike ting man kan gjøre i alle byggefasene, sier Bramslev, og legger til:

- En av de viktigste konklusjonene våre er at prosjektene trenger en ITB-koordinator, altså en teknisk sakkyndig. I tillegg bør det kreves funksjonstesting av det tekniske anlegget før overlevering. Selv om det bygges etter en standard, må det settes av tid til funksjonstesting.

Hun anbefaler også prøvedrift av anlegget.

- Prøvedrift er «tuning» og årtidstesting, ikke retting av feil og mangler. Man kan prøve anlegget gjennom hele året og finjustere etter årstidene.

Bramslev understreker at det også er viktig å ha god dialog med bruker.