Anne Cathrine Larssen, leder av OSCAR.

Vil bygge verdier og verdiskapende bygg

Det bransjeomspennende prosjektet OSCAR er opprettet for å optimalisere nærings- og yrkesbygg ved å fokusere på hva som gir byggene verdi for de som skal bruke dem.

Den irske forfatteren Oscar Wilde beskrev i et av sine skuespill en kyniker som «en mann som vet prisen på alt, men verdien av ingenting». Prosjektet OSCAR, bestående av 20 partnere på tvers av byggebransjen tar sikte på å kartlegge nettopp verdi for å bidra til at mer hensiktsmessige og verdiskapende bygg reises i Norge.

I fire delprosjekter fokuserer OSCAR på tidligfase, gjennomføringsprosessene, metoder og verktøy, samt på implementering, læring og formidling.

Leder for OSCAR-prosjektet, Anne Cathrine Larssen, fortalte onsdag under Byggedagene at en delrapport fra prosjektet skal leveres denne høsten.

Blant annet presenteres tallene fra OSCARS undersøkelse blant mellom 600 og 890 personer i bransjen, hvor de har svart på prioriteringer og hindringer med tanke på verdiskaping i bygg.

Her kommer det frem at sluttbrukerens kostnader prioriteres svært lavt.

− Det oppgis at et av de største hindrene for verdiskaping er manglende kunnskap om driftsfasen og brukernes reelle behov, sa Larssen.

I undersøkelsen skal det blant annet ha kommet frem at mens investeringskostnad er det høyest prioriterte aspektet i et prosjekt, er brukers kostnader prioritert svært lavt.

Over 60 prosent av deltakerne oppgir også at mangel på hensiktsmessig bestilling, manglende fokus på og kompetanse om driftsfasen, samt manglende tverrfaglig forståelse i prosjektorganisasjonen oppleves som et stort eller veldig stort hinder for verdiskapingen.

− Vi trenger mer faktakunnskap om hva som funker og gir verdi, men hvis vi får grep om dette, har vi løftet oss stort, sa Larssen.