Konsernsjef Eirik Gjelsvik i BackeGruppen, mener egne ansatte lønner seg. Konsernet satser nå ytterligere på egenproduksjon av betong og tømmer i sine selskaper. Foto: Arve Brekkhus

Martin M. Bakken knuser de fleste på driftsmarginen med egne ansatte

-Egne ansatte er mest lønnsomt, sier Eirik Gjelsvik, konsernsjef i BackeGruppen og viser til suksessbedriften Martin M. Bakken, som i 2015 oppnådde en driftsmargin på sju prosent.

̶ Bygningsarbeideren har lange tradisjoner i Norge og vi har kanskje de beste fagarbeiderne i verden sett mot de klimatiske forholdene vi jobber under, sier Gjelsvik.

Han sier at næringen likevel er truet og at modellen med bruk av egne ansatte er under press.

̶ I BackeGruppen har enkelte selskaper med høy andel egenproduksjon og noen selskaper med lavere andel. Min påstand er likevel at egne ansatte er best og jeg vil trekke fram selskapet Martin M. Bakken som et godt eksempel på denne modellen, sier Gjelsvik.

Martin M. Bakken var blant annet entreprenør for Våler kirke som vant prisen for Årets Bygg under tirsdagens Byggegalla.

̶ Det er et smykke av et bygg som ble oppført med null feil, null skader på ansatte og til rett tid, sier han.

Gjelsvik trekker fram Martin M. Bakken som en suksessbedrift etter alle målbare kriterier.

̶ Av bedriftens 98 ansatte er 72 egne ansatte fagarbeidere og Martin M. Bakken har sju lærlinger. Sykefraværet er på kun 3,2 prosent og av en omsetning på 400 millioner kroner i 2015, leverte selskapet en driftsmargin på sju prosent. Det er et knallsterkt tall i markedet, sier Gjelsvik.

Konsernsjefen sier at entreprenørens klare filosofi med satsing på egne fagarbeidere virkelig lønner seg. Siden 2000 har Martin M. Bakken levert en driftsmargin som er over dobbelt så høy som de 100 største i bransjen.

Gjelsvik sier i sitt innlegg på Byggedagene at uansett om man velger modellen med stor grad av egenkontroll eller innkjøp, må man være god på modellen man velger.

̶ Vi har også selskaper som ikke har like stor andel egenproduksjon som Martin M. Bakken i konsernet, men vi ser det som et samfunnsansvar at vi har en stor andel egenproduksjon i selskapet. Derfor har vi en strategisk satsing på egenproduksjon av betong og tømmer i konsernet. Det mener vi er lønnsomt, sier han.

Gjelsvik retter en pekefinger mot myndighetene som sier de vil satse på yrkesfag, men ikke gjør så mye i praksis.

̶ Det er råttent av politikerne å si at de satser på yrkesfag når det offentlige er så lite opptatt av dette i praksis. Det fører dessverre til et arbeidsliv som ikke styrker næringen, sier han.

Konsernsjefen synes det er et paradoks at det er gitt større fleksibilitet i forhold til innleie, mens permisjonsreglene blir strammet inn for faste ansatte.

̶ Jeg ser politikerne våkner opp når oljenæringen nå blir berørt av nedgangen, men byggenæringen må også tas på alvor slik at vi kan sikre en framtid med egne ansatte fagarbeidere i bransjen, avslutter Gjelvsik.