- Små bedringer i produktiviteten vil få store utslag

Kari Sandberg og EBA samarbeider med Statistisk Sentralbyrå for å se hvordan man bedre kan måle produktiviteten i byggenæringen.

Kari Sandberg, administrerende direktør i EBA, sier selv små forbedringer i produktiviteten i byggenæring vil få store utslag.

- Vi har en omsetning på nesten 1000 milliarder, og verdiskapning på 300 milliarder. Vi er den største næringen i fastlandsøkonomien, og derfor vil selv små bedringer i produktiviteten få store utslag. Ifølge Statistisk Sentralbyrå har imidlertid produktiviteten gått ned, og det er noe styret i entreprenørforeningen har diskutert mye, sier hun.

Sandberg sier produktivitetsnedgang vekker stort engasjement i foreningen. De har derfor startet et samarbeid med SSB, hvor de ser nærmere på statistikkene.

- Utfordringer med statistikkene er at de ikke tar med hele verdikjeden, sier hun.

Sandberg sier de nå arbeider med å få på plass en mer representativ produktivitets-indeks for produktivitet i byggenæringen sammen med blant andre NTNU, SSB, Sintef.

- Produktivitet handler om veldig mange ting. Med en produktivitetsindeks med bredere verdikjede i bunn, så ser vi en økning også i vår næring. Det synes alle partene i arbeidet var så interessant at vi bestemte oss for å se videre på dette, sier hun.

Sandberg sier de nå jobber videre med datagrunnlaget og med å teste ut et nytt målegrunnlag. Når en ny måleindeks er klar, er for tidlig å si noe om.  

- Vi er kommet et langt stykke på vei for å begrave den gamle produktivitetsindeksen, og få opp den mer representative indeksen. Mye er gjort, og vi skal fortsette arbeidet. Vi skal ikke gi oss, men vi må ta et skritt av gangen, sier hun.