BNL-direktør Jon Sandnes.

Forventer nedbemanninger i sør og i vest

Oljekrise og utenlandsk konkurranse gir utfordringer for byggebransjen, men det er store regionale forskjeller.

Det kommer frem i BNLs medlemsundersøkelse for 2016, som viser at krisen i oljenæringen spesielt påvirker bedriftene i byggenæringen på Sør- Vestlandet. Samtidig oppleves konkurransen mot utenlandske aktører tøff, skriver BNL i en pressemelding via byrånettsiden NTB Info.

– Arbeidsledigheten er på vei opp, men det er store oppgaver innenfor spesielt samferdsel som skal realiseres. Det er i samfunnets interesse at vi bruker anleggskompetansen, samt kompetanse fra olje og gass til å sikre verdiskaping og sysselsetting i et langsiktig perspektiv, uttaler BNL-direktør Jon Sandnes i pressemeldingen.

Medlemsundersøkelsen viser, ifølge meldingen, i enda større grad enn tidligere at byggenæringen består av mange markeder. Særlig de regionale forskjellene er større enn tidligere.

Blant BNLs medlemsbedrifter forventer man stort sett å bemanne opp i de aller fleste fylker det neste halvåret. I Agder ser man derimot for seg en gjennomsnittlig nedbemanning på fem mann i løpet av halvåret, og i Rogaland, som er hardest rammet av oljekrisen, forventer man gjennomsnittlig å måtte nedbemanne med mellom 25 og 30 medarbeidere.

– Et varsko er at der krisen rammes hardest på Sør-Vestlandet, skal det også investeres i store infrastrukturprosjekter som blant annet fergefri E39. For at norske bedrifter skal kunne være med i konkurransen, må de offentlige byggherrer være krevende kunder for å sørge for at vi ikke bygger oss til større ledighet i fremtiden, sier Sandnes.

BNL mener det er på høy tid å adressere debatten om hvordan offentlige kontrakter tildeles.

– 67 prosent av bedriftene svarer at pris «svært ofte» eller «alltid» vinner frem som det viktigste tildelingskriteriet. I et europeisk marked der tilgangen til billig arbeidskraft er nesten ubegrenset, er dette noe som bør vekke myndighetene. Det skal bygges for opp mot 1.000 milliarder frem mot 2040, og da er det svært viktig å holde på viktig kompetanse og arbeidskraft, sier Sandnes.

BNL mener at bedriftene spiller en nøkkelrolle gjennom å ta i bruk lærlinger.

– Undersøkelsen bekrefter at bedrifter tar inn lærlinger for å sikre at kompetansen blir videreført, men også at de føler et samfunnsansvar til å påta seg denne oppgaven. Det at myndighetene innfører lærlingklausul vil være et viktig grep fordi vi også ser at det dessverre har vært alt for lett å omgå kravet om lærlinger, og det har blitt et konkurransefortrinn fra utenlandske bedrifter, avslutter Sandnes.