Liv Kari Hansteen under Byggedagene.

RIF og OBOS utfordrer byggenæringen til å satse på kvinnene

Fra talerstolen på Byggedagene brukte OBOS-sjef Daniel K. Siraj kvinnedagen 8. mars til å utfordre en manndsominert byggenæring til å satse på kvinnene. En av de som applauderte høyest var RIF-leder Liv Kari Hansteen.

- En veldig viktig oppfordring. Når man skal ansette nye ledere, enten mellomledere eller toppeldere, så må vi i større grad tørre å tenke utenfor boksen. Det er mange dyktige kvinner der ute, både erfarne og unge talenter, som kan bidra i byggenæringen, mener RIFs administrerende direktør Liv Kari Hansteen.

Blant hennes nesten 200 medlemsbedrifter er det kun to toppledere – i Sweco og Brekke og Strand. Det er et altfor lavt tall, mener hun.

- Vi er flinkere på mellomledere, men det er en utfodring med få kvinner i toppledersjiktet, sier Hansteen.

- Må bli bedre

Det er OBOS sin konsernsjef enig i Daniel K. Siraj som åpnet sitt innlegg på Byggedagene - og kvinnedagen - med å oppfordre næringen til å satsepå kvinnene.

- Byggenæringen er ikke god nok til å få med seg kvinnene. De står for 50 prosent av hjernekapasiteten, minst, og de har åpentbart mye å bidra med i næringen vår. Vi er ikke gode nok i noen deler av verdikjeden. OBOS er heller ikke gode nok. Vi jobber med det, men vi må bli bedre, sier Siraj.

- Hvordan skal dere bli bedre?

- Vi må prioritere hardt, og tørre å velge en kvinne der vi kanskje ellers ville valgt en mann, sier han. 

Inkluderende næring

RIF-leder Liv Kari Hansteen mener kvinnene har lite å frykte dersom de går inn i den mannsdominerte byggenæringen.

- Selv om det er en mannsdominert næring, så opplever jeg at det er en inkluderende næring. Men jeg tror også kvinner selv må bli tøffere og ha selvtillitnok til å søke jobbene. Vi må oftere bli spurt enn å gå for jobbene selv, tror Hansteen.