Jonas Gahr Støre. Foto: Arve Brekkhus

Støre vil ha kontrakter som norske entreprenører kan vinne

Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre mener at offentlige bestillere må rigge anbud slik at norske entreprenører også kan konkurrere om kontraktene.

På Byggedagene ble Støre utfordret av BNL-leder Jon Sandnes på hva slags bestillere politikerne ønsker at vi skal ha. Støres svar var at han ønsker en forandring som gjør at norske entreprenøerer blir konkurransedyktige.

− I det siste har vi sett at anbudene har blitt for store for norske entreprenører. Summen har blitt for stor, og dette må vi lytte til. Vi er for tøff konkurranse, men ikke a-liga og b-liga hvor a-liga består av store utenlandske entreprenører. Det er alvorlig, sa Støre, før han kom med et spark til den sittende regjeringen.

− Siv Jensen sier at 90 prosent av anleggskontraktene i 2015 har gått til norske entreprenører, men det er ikke det vi snakker om. Vi må se på verdien av kontraktene.

På Follobanen har alle fem kontraktene gått til utenlandske aktører. Sånn kan vi ikke ha det i fortsettelsen, la han til.

Han understreket at det er bred politisk enighet om infrastrukturinvesteringer på hundrevis av milliarder kroner. Spektakulære prosjekt som kan være med på å posisjonere norske aktører internasjonalt.

− Vi må rigge kontraktene sånn at norske entreprenører kan være med i konkurransen. Den norske statsministeren og regjeringen bør kunne si at det er en fordel at norske entreprenører vinner konkurransen, mente han.

Støre fortalte at han trodde det ville bli akkurat like mye vei og jernbane dersom kontraktene var litt mindre. Han gjorde et poeng ut av at en investering på en milliard kroner gir 900 årsverk om det velges en norsk entreprenør.

Arbeiderparti-lederen understreket også viktigheten av å utnytte kompetansen som nå har blitt ledig innen offshorenæringen. Han fortalte også at de ser viktigheten av å øke permitteringsperioden fra 30 til 52 uker.

Støre tok også opp viktigheten av at flere velger yrkesfag, og også at de som skal lære opp fremtidens håndverkere blir prioritert.

− Yrkesfaglæreren må løftes. Denne lærergruppen må få tilbud om stipend og hospitering i bedriftene, sa han.

− Hvordan vi rekrutterer unge mennesker er en kjerneprioritet for oss, la han til.