BNL-direktør Jon Sandnes på Byggedagene.

- Fremtidens arbeidsliv er avhengig av fagfolk

BNL-direktør Jon Sandnes mener fremtiden bringer med seg enorme muligheter for både byggenæringen og landet, forutsatt at bransjen får holde på, og utvikle, kompetansen.

Administrerende direktør Jon Sandnes i BNL åpnet tirsdag morgen Byggedagene 2016 med innlegget «Fremtidens arbeidsliv». Sandnes ser mange og store muligheter for Norge og for de som bygger Norge, men disse mulighetene må både bransjen og politikerne jobbe aktivt for å nå.

− De som sitter her i dag, og politikerne, må ville noe med byggenæringen. Hver time omsetter vi for en kvart milliard i bygg og anlegg. Men samtidig som det skal bygges mye, har vi den høyeste arbeidsledigheten i Norge. Vi har klart å rigge oss slik at selv om vi har høy aktivitet, må vi permittere, tordnet han.

I dag ligger antallet arbeidsledige i bygg og anlegg på rundt 13.348 mennesker.

Frem mot 2065 regner man med at Norges befolkning vil vokse til syv millioner, og det skal frem mot 2040 brukes et helt statsbudsjett på samferdselsutbygging.

Sandnes mener det da må eksistere en vilje blant politikerne til å investere i muligheten til å utvikle næringen som kan utvikle landet.

− Jeg ønsker at dere skal ha større tanker om byggenæringen. Vi er den største distriktsnæringen. Vi favner om hele landet. Hvordan det går med næringen vil være historien om hvordan det går med nasjonen, sa han.

Selv om 96 prosent av norske veiprosjekter gikk til norske entreprenører i 2015, gikk kun 57 prosent av jernbaneprosjektene til norske selskap samme år.

− Jeg blir spurt om vi trenger en tiltakspakke for sysselsettingen. Vi trenger å være med i konkurransen, slo Sandnes fast, og rettet en utfordring til politikerne.

− Gi norske bedrifter mulighet til å være med fra start. E39 er blant annet et vanvittig mulighetsrom for å utvikle kunnskap og teknologi for eksport. Kjære politikere – bestill dette fra oss! Vi skal ikke bare bygge vei og jernbane, men vi skal bygge nasjonen. I dag har vi kompetansen. Vi har kunnskapen. Men hvis vi ikke gjør noe, er det ikke sikkert at vi har den om 20 år, sa han.

− I møte med fremtidens megatrender trenger vi bedrifter med kunnskap og fagfolk med ferdigheter. Dette er fremtidens arbeidsliv!