TOOLS får kontantfrie butikker

En kontantomsetning på bare noen få promille gjør at TOOLS AS går over til å bli helt kontantfri.

Fra 1. april 2016 vil det ikke lenger være mulig å bruke kontanter som betalingsmiddel i alle TOOLS AS-eide butikker.

– Vi tror tiden er inne og markedet er klart for kontantfrie butikker. TOOLS retter seg mot næringsdrivende og proffmarkedet, og i TOOLS-butikkene utgjør kontantsalget nå kun 0,37 prosent av omsetningen, sier administrerende direktør i TOOLS AS, Jens Kristian Henriksen i en pressemelding.

Det gjør at kontantstrømmen er så lav at det tar uforholdsmessig lang tid å administrere kontantsalg.

– For oss er det tidsbesparende å kutte kontanter. TOOLS slipper også kostnadene kontanthåndtering innebærer, og butikkene slipper egen kasseløsning. I tillegg reduseres faren for ran, samt at TOOLS ikke ønsker å bidra til handel med svarte penger, noe som dessverre er en utfordring i deler av bransjen, sier Henriksen.

Gode erfaringer med kontantfritt

Ti butikker i TOOLS-kjeden er per i dag allerede helt kontantfrie. Erfaringene med kontantfritt system fra disse butikkene er gode.

– Vi har vurdert at kontantfrie butikker ikke medfører vesentlig merutgift eller andre ulemper for kunder i de segmentene vi retter oss mot, forteller Henriksen.

Fra 1. april vil 43 TOOLS-butikker landet rundt være kontantfrie. Henriksen presiserer at det med kontanter menes sedler og mynt. Bankkort vil fortsatt være gyldig betalingsmiddel hos TOOLS, i tillegg til vanlig avtalehandel.

Omdiskuterte kontanter

Et spørsmål som ofte dukker opp er om butikker kan nekte å ta imot kontanter. Men i Norge eksisterer det ikke noe krav om å ta imot kontanter som betalingsmiddel.

– Butik­ker har ikke kon­tra­he­rings­plikt (avtaleplikt). Det vil si at man fritt lage sine egne «alminnelige salgs­vilkår», som for eksempel kan inn­e­holde at beta­ling må skje ved beta­lings­kort, skriver jusprofessor og ekspert på pengekravsrett Olav Torvund ved Universitetet i Oslo på sitt nettsted.

For TOOLS er kontantfrie butikker et virkemiddel for mer effektiv og praktisk drift.

– I TOOLS jobber vi hele tiden med å effektivisere og gjøre driften vår mer lønnsom. Det tror vi også vil komme våre kunder til gode, sier administrerende direktør Jens Kristian Henriksen.