Dette våningshuset på Kluge i Gjesdal kommune i Rogaland, er en av flere verneverdige bygninger i kommunen. Illustrasjonsfoto: Norsk kulturminnefond

NTNU åpner bygningsvernsenter

NTNU åpner denne uken et nytt senter som skal jobbe for en bærekraftig bruk av den bygde kulturarven i Norge.

Det skriver NTNU i en pressemelding mandag.

NTNUs senter for bygningsvern åpner 9. mars, og vil utvikle og formidle ny kunnskap om hvordan vi kan ta vare på vernede bygninger og tilpasse dem et nytt liv i bruk, skriver NTNU.

– Det er anslått at 70 til 80 prosent av bygningene i 2050 allerede er bygget. Med økt alder på bygningsmassen vil vi sannsynligvis få stadig flere vernede bygg, sier professor og initiativtaker Eir Grytli i meldingen.

Senteret har tilhold ved Fakultet for arkitektur og billedkunst. Det skal, ifølge pressemeldingen, være en ressurs både lokalt, nasjonalt og internasjonalt, og det springer ut av initiativet «Vitalisering av Kjøpmannsgatebryggene» der Trondheim kommune, Næringsforeningen i Trondheimsregionen, Sør-Trøndelag fylkeskommune og NTNU er med. Åpningen vil bli markert under «Heldagsseminar om brygger og andre kaldhus» den 9. mars, hvor en rekke lokale og nasjonale aktører vil være samlet. Seminaret arrangeres av Trondheim kommune og NTNU.

– Når en skal tilpasse vernede bygninger til ny bruk, så møter man stadig strengere forskriftskrav om energieffektivitet, universell utforming, dagslys-, brann- og sikkerhetskrav. Dermed kan kulturhistoriske verdier gå tapt, sier Eir Grytli.

Hun mener at strengere forskriftskrav setter høyere krav til spesialkompetanse og kreativitet.

– Det å jobbe med eksisterende bygg krever spesialkompetanse. Her er det behov for flinke arkitekter som lager kreative løsninger. Vi trenger også mer forskning på nye løsninger, sier Grytli.