Skogeierne: Norsk skog kan hindre palmeolje i drivstoff

Norske biler kunne ha unngått å kjøre på palmeolje dersom rammevilkårene var mer forutsigbare for hjemlige produsenter av biomasse, mener direktør Erik Lahnstein i Norges Skogeierforbund.

– Uforutsigbare rammevilkår for biodrivstoff er en direkte årsak til at vi må basere oss på import. Vi har mer enn store nok bioressurser i Norge til å dekke dagens behov og mesteparten av økningen som det er planlagt for, sier Lahnstein til NTB.

Han mener politikerne har seg selv å skylde fordi forutsetningene for bruk av biodrivstoff stadig har endret seg.

– Elbilnæringen nyter godt av forutsigbare rammevilkår, mens politikerne når det gjelder biodrivstoff lager strategier etter innfallsmetoden. I stedet burde de skape trygghet for det langsiktige behovet i Norge, noe som vil legge til rette for en betydelig norsk industriproduksjon og vesentlig høyere klimagevinst, sier Lahnstein.

Palmeolje på tanken

NRK kunne denne uken fortelle at norske bensinstasjonskjeder importerer biodrivstoff som er basert på palmeoljeproduktet PFAD. Produktet bidrar direkte til avskoging av regnskogen, ifølge Regnskogfondet. Avfall fra palmeoljeproduksjon brukes for å oppfylle krav fra Stortinget om å øke andelen biodrivstoff i bensin og diesel fra 3,5 til 5,5 prosent og videre til 7 prosent neste år.

– Vi forsøker i det lengste å bruke råvarer fra andre steder, men det europeiske markedet er helt dominert av produkter basert på palmeolje og palmeoljeavfall. I det norske markedet ser vi ikke noe annet alternativ enn å importere drivstoff basert på palmeråstoff, sier kommunikasjonssjef Pål Heldaas i Statoil Fuel & Retail til NRK.

Ny vurdering

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) har nå bedt Miljødirektoratet gjøre en ny vurdering av kravene som stilles til biodrivstoff.

– Selv om biodrivstoff kan være bra, så er det ikke bra hvis det bidrar til å ødelegge regnskog. Det hjelper ikke å få ned utslippene i Norge hvis det får utslippene til å øke i Indonesia eller Malaysia, sa Helgesen til NRK tidligere denne uken.

Fredag er statsråden i Brussel der han blant annet skal føre samtaler med klima- og energikommissær Miguel Arias Cañete.