Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H). Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

KrF sier nei til Sanners inntektssystem

 Kort tid før fristen for å søke om kommunesammenslåinger går ut, har kommunalminister Jan Tore Sanner (H) hatt et forslag om endret inntektssystem ute på høring.

Forslaget er kontroversielt og blir av flere sett på som et tvangsmiddel for å få flere kommuner til å slå seg sammen. Nå sier også Kristelig Folkeparti klart fra at dette ikke er noe de vil være med på.

– Regjeringen bør trekke forslaget tilbake, sier partileder Knut Arild Hareide til Nationen. I forslaget skilles det mellom «frivillige» og «ufrivillige» små kommuner, der de som regnes som frivillig små straffes for å bli stående alene.

Partiet vedtok onsdag å si nei til å gå inn i forhandlinger med regjeringen om stortingsmeldingen.

– Det er fordi vi mener det ikke er riktig å komme med et nytt inntektssystem nå, så kort tid før fristen i en viktig reform, sier Hareide. Han er enige med kritikerne som har omtalt inntektssystemet som et tvangsmiddel for å få flere kommuner til å slå seg sammen. Hans oppfordring til Jan Tore Sanner er klar: Trekk forslaget om endret inntektssystem.

– Jeg mener at vi ikke bør få et helt nytt inntektssystem nå, iallfall ikke et som påvirker kommunenes prosesser. Det kan være behov for mindre justeringer, men det som legges fram nå er ikke en mindre justering, sier Hareide.