Helen Andersson

Stor interesse rundt injeksjonskurs

I midten av februar arrangerte Huth & Wien Engineering AS to endagskurs innen injeksjon i Sarpsborg, og interessen fra bransjen var stor.

I forbindelse med avslutningen av første del av bransjeprosjektet BegrensSkade, så Huth & Wien behovet for et kurs om injeksjon som tiltak for å løse problemer med vanninntrengning og utvasking. Målgruppen for kurset var hele bransjen – byggherrer, konsulenter, og entreprenører. Kurset skulle være relevant for alle som arbeider med byggegroper, boring i grunn, samt stag- og pelearbeider.

- Innbydelsen for endags kurs i injeksjon i Sarpsborg i midten av februar gikk ut i begynnelsen av januar. Problemer med lekkasjer må håndteres stadig oftere, og injeksjon i geoteknikken var åpenbart et interessant tema. Kurset ble mer eller mindre fulltegnet før ferdig innbydelse var sendt ut, og et større lokale ble booket. Likevel måtte flere interesserte settes opp på venteliste, og det ble besluttet å kjøre en-dagskurset to dager i rad – 17. og 18. februar. HWE følger med dette opp tidligere geoteknikkseminarer om Ischebeck TITAN injeksjonsstag og -peler, denne gang med ekstra fokus på bruk av TITAN-stålet som injeksjonskanal, sier Helen Andersson i Huth & Wien Engineering.

Det ble et to gode dager i Sarpsborg, med interesserte deltakere som fikk ta del av 25-30 års erfaring av injeksjonsteknologi. Til sammen deltok ca. 40 personer på kursene, hvor de fleste var entreprenører og konsulenter, men også noen fra byggherresiden deltok.

- Produsenten av HAG injeksjonspolyuretan, DE NEEF Conchem, bidro med sin kunnskap og erfaringer, i tillegg til HWE. Kurset inkluderte både en teoretisk og en praktisk del med demonstrasjon av injeksjon for stopp av vannstrøm. Etter en teoritung formiddag ble prosjekteksempler vist, og det ble presentert en rekke tiltak for å løse vannproblematikk før etablering av byggegrop, når byggegropen er etablert, og etter at bygningen er ferdigstilt. Mesteparten av kurset ble avholdt på Festiviteten i Sarpsborg. Dagen ble avsluttet på hovedkontoret til Huth & Wien Engineering AB i på Borgenhaugen på østsiden av Sarpsborg, hvor det ble injisert inn i et rør med vannstrøm, utdyper Andersson.

Huth & Wien Engineering har ca. 25 års erfaring med tetting i løsmasser, for eksempel ved spuntfot.

- Injeksjon kan utføres med sement, polyuretan eller en kombinasjon av begge. Tettearbeidene ved Havnelageret i Bjørvika er et eksempel på dette. Der samarbeidet HWE med Statens vegvesen, NCC og NSP, vedrørende forskjellig tetteproblematikk i flere år, med start 2006. Ved Havnelageret ble det i tillegg til tradisjonell vanntetting i betong, også utført delvis omfattende injeksjon og vanntetting i byggegrop og av selve spuntkonstruksjonen. Av andre interessante injeksjonsoppdrag kan vi også nevne Gardermoen i 2013 og Deichmanske bibliotek i 2014-2015, sier hun.

Hun forteller at erfaringsmessig er polyuretan hensiktsmessig å bruke til tetting i mange tilfeller, både alene og sammen med sement, legger Andersson til.