Skolebyråd i Oslo Tone Tellevik Dahl besøkte nylig KUBEN yrkesarena og møtte elever som var godt fornøyd med opplæringstilbudet. 

Si din mening om fremtidens yrkesfag

Oslo vokser med størrelsen på Molde annethvert år. Skal byen kunne levere de tjenestene som befolkningen har krav på, trenger man mange flere dyktige fagarbeidere. 

Hva er dine tanker og ideer om hvordan yrkesfagene kan bli en mer attraktiv utdanningsvei for flere? Oslo kommune har nå åpnet for innspill til en kommende bystyremelding om yrkesfag.

– Fremtidens fag- og yrkesopplæring utvikles ikke i Rådhuset. Jeg er avhengig av å få konstruktive forslag fra foreldre, fagarbeidere, organisasjoner, arbeidsliv og forskningsmiljøer, sier skolebyråd i Oslo, Tone Tellevik Dahl.

Skolebyråden peker på tre hovedutfordringer i yrkesfagene:

1.For få velger yrkesfag. Bare 1 av 4 søker yrkesfag i Oslo. I resten av landet søkte halvparten yrkesfag.

2.For få gjennomfører. Færre enn seks av ti som starter på yrkesfag i Oslo fullfører og består i løpet av fem år.

3.For få muligheter. For dårlige lønns- og arbeidsforhold i enkelte bransjer, og mye deltid og midlertidighet i andre bransjer gjør det vanskeligere å rekruttere til yrkesfag.

- Rekrutteringen til yrkesfag i Oslo har vært fallende i mange år. I tillegg er lav gjennomføring i yrkesfagene, på noen programmer under 40 prosent, i seg selv en av hovedårsakene til en forventet mangel på fagarbeidere de neste tiårene. Opplevelsen av yrkesfagene som et lukket løp og mangel på stabile og ordnede arbeidsforhold i en del bransjer har trolig begrenset søkingen til yrkesfagene, ikke minst blant elever med høyt karakternivå. Derfor er jeg opptatt av å forbedre arbeidsforholdene, og at vi skal etablere flere utdannings- og karrieremuligheter for fagarbeidere, sier byråden.

NHOs kompetansebarometer ble presentert i februar. Der svarte fire av ti bedrifter at kompetansemangel har ført til at de har latt være å utvide virksomheten eller at de har tapt kunder eller markedsandeler.

- Oslo trenger flere lærebedrifter. Bedriftene kan ikke på den ene side etterlyse mer faglig kompetanse, men ikke ta ansvar for å bli en lærebedrift. Kompetansebarometeret viser at når det gjelder den regionale fordelingen er lærebedriftene relativt jevnt fordelt, med 50-60 prosent lærebedrifter i de aller fleste regioner. Unntaket er Oslo og Akershus hvor andelen lærebedrifter bare er litt over 40 prosent.

Bruk adressen yfag@byr.oslo.kommune.no og si din klare mening.

Les mer her