Mathieu Veulemans i Direktoratet for byggkvalitet håper veilederen blir et nyttig tilsynsverktøy for kommunene. Arkivfoto.

Slik skal kommunene drive tilsyn med produktdokumentasjon - ny veileder på plass

I 2016 og 2017 skal kommunene prioritere tilsyn med produktdokumentasjon og kvalifikasjoner. Nå er Direktoratet for byggkvalitet klare med ny tilsynsveileder.

Tilsynet med produktdokumentasjon skal avdekke om ansvarlige foretak kan legge frem tilstrekkelig dokumentasjon for byggevarene som er brukt i norske byggverk.

Veiledningen gir sentrale føringer for kommunenes tilsyn med produktdokumentasjon. I tillegg beskriver veiledningen hva som kreves av dokumentasjon for byggevarer som skal brukes i norske byggverk.

- Veiledningen er viktig og vi håper den blir et godt verktøy slik at kommunene kan gjennomføre tilsyn på en enkel og effektiv måte. Det er bare et godt tilsynssamarbeid mellom kommune og direktoratet som kan sikre at vi får ønsket kvalitet i bygg, sier Mathieu Veulemans i Direktoratet for byggkvalitet til Byggeindustrien.

Per Jæger i Boligprodusentenes Forening er positiv. Arkivfoto.

- Til god hjelp, mener Jæger

I Boligprodusentenes Forening og i Byggevareindustriens Forening er de positive til veilederen fra DiBK.

- Boligprodusentenes Forening har samarbeidet godt med DiBK om den nye veilederen for kommunenes tilsyn med byggevaredokumentasjon. Byggevaredokumentasjon er et teknisk krevende område og veilederen med sine 20 maler som konkretiserer innholdet i vareinformasjonen vil være til nytte for alle parter som skal håndtere vareinformasjonen, uttaler adm. direktør Per Jæger.

Øyvind Skarholt i Byggevareindustriens Forening. Arkivfoto: Trond Joelson

Også i Byggevareindustriens Forening har de tro på den nye veilederen.

- Byggevareindustrien vil berømme DiBK for at de har tatt signalene fra produsentene om å legge bedre til rette for tilsyn med byggevaredokumentasjon hos kommunene. Med stadig mer spesialisering og internasjonal næring er kanalene inn i markedet mange. Ved at man nå bidrar til effektivt tilsyn med forutsigbare rammer for både de som får og de som skal utføre tilsyn – er dette et viktig steg på veien for et seriøst byggevaremarked. Vi vil også gi honnør til Boligprodusentene som vi ser har gitt viktige innspill til DiBK for å sikre samspill, sier Øyvind Skarholt i Byggevareindustriens Forening.

Ulike tilsynsnivåer

Veiledningen foreslår tre ulike tilsynsnivåer:

  • Dokumentasjonskontroll (tilsynsnivå 1)
  • Kontroll av produktdokumentasjonens innhold (tilsynsnivå 2)
  • Kontroll av samsvar mellom produktdokumentasjon og prosjekteringen. (tilsynsnivå 3)

Tilsynsnivået kan velges ut fra kommunenes ressurser og behov, og skal bidra til å senke terskelen for å sette i gang med tilsyn.

Veiledningen er praktisk orientert

Det er ifølge DiBK lagt en stor innsats for at veiledningen blir så praktisk som mulig.

Veiledningen inneholder:

  • En beskrivelse av en enkel fremgangsmåte for kommunens tilsyn
  • En sjekkliste for innsamling og vurdering av produktdokumentasjon
  • 20 produktspesifikke sjekklister
  • En beskrivelse av forholdsmessige sanksjoner for en rekke overtredelser

CE-merking

I veiledningen finner du også en enkel liste over de vanligste byggevarene som brukes i norske byggverk. Listen viser om byggevarene skal være CE-merket eller ikke, og hvilken form for tredjepartsvurderinger er påkrevd. Listen letter kommunens arbeid med å undersøke hva som kreves av dokumentasjon for de enkelte byggevarene under tilsyn. Den skal oppdateres fortløpende etter kommunenes behov.

I løpet av mars digitaliseres de produktspesifikke listene, slik at de er tilgjengelig på nett og via direktoratets tilsynsapp.

DiBK viser til at kommuner som ønsker å få mer inngående kunnskap henvises til veiledningen til DOK-forskriften.