Selvik skole

En av Sande kommunes fire barneskoler har gått gjennom en vesentlig fornying. Et nybygg med en kjærkommen flerbrukshall, garderober og nye klasserom er på plass. I tillegg er tre eksisterende fløyer pusset opp innvendig.

Fakta

Sted: Selvik i Sande, Vestfold
Prosjekttype: Skole 1. - 7. trinn
Bruttoareal: 5.500 kvm
Byggherre: Sande kommune
Totalentreprenør:
Backe Vestfold Telemark
Kontraktsum eks. mva.:
97 millioner kroner
Arkitekt: Ola Roald as arkitektur
LARK: Tegn Landskap
Byggeledelse: Norconsult
Rådgivere: RIB, RIG, RIA, RIBR, RI Energi, RIV og BIM koordinator: Multiconsult l RIE: Prosjekt & Enøk Partner l RIB prefab: Nor Element
l VA Grunn: Tangen Ingeniør- og Arkitektkontor
Underentreprenører/leverandører: Oppmåling: Ingeniør Service
l Rør og ventilasjon: Vito l Elektro: PowerTech l Heis: Cibes Lift Group l Grunnentreprenør: Ommedal & Sønner l Peling: Sør-Norsk Boring l
Betongleveranse: Unicon l Armering: Armeringsbetong l Gulvstøp: Thunberg Entreprenør l Betong-
elementer: Nor Element l Stål: Fagstål l Byggevarer: Maxbo Skien l Vinduer: Norgesvinduet Bjørlo l Lås og beslag: Certego Drammen l Tekking: Byggpartner l TRP-plater: Profilmontasje l Glass/ fasade og solskjerming: Umbra Produkter l Maler: Bjørvik & Haugen l Himlingsarbeid: Kjønnerød Montasje l Kjøkken og garderobe: ST Skoleinventar l Kjerneboring: JH Byggteknikk l Branntetting: Vestfold Brannsikring l Anleggsgartner: Håkonsen & Sukke l Maskinutleie: Bas Maskinutleie l : Kranringen l Stillas BB Stillas l Blikkenslager: Knut Søby.

Selvik skole fra tidlig 1960-tallet, har gjennomgått på- og ombygninger med ulike mellomrom frem til den siste i 1995. Det bar skolen preg av med en heller uensartet fremtoning med forskjellig detaljeringsnivå og noe ulik utforming.

Skolen har i dag 225 elever fordelt på 13 klasser. Byggeprosjektet som avsluttes nå gjør skolen om fra én-parallell til en to-parallell-skole. Det forut-
satte at 2.500 kvadratmeter av den eksisterende bygningsmassen måtte renoveres innvendig, mens ca. 2.700 kvadratmeter måtte bygges nytt. Det omfatter flerbrukshall, garderober, undervisningsarealer, SFO og skolekjøkken.

Totalentreprenør er Backe Vestfold Telemark, som har en kontrakt med byggherre Sande kommune på 97 millioner kroner.

Grunnforholdene besto av mye leire. Fundamenter-
ingsmåte for nybygget ble derfor gjenstand for mange prosjekteringsrunder. Flerbrukshallen ble fundamentert med peler til fjell, mens et nytt sammenbindende mellombygg ble lagt på grunn og fundamentert til de eksisterende byggene.

– Hallen har stålbæring med hulldekker i plan 2, som hovedsakelig inneholder garderober for elever og lærere samt et stort styrkerom. I plan 2 i hver gavl av selve hallen er det plassert tribune og teknisk ventilasjonsrom, forklarer anleggsleder i Backe Vestfold Telemark, Espen Bråten.

En del ble revet
Selvik skole besto tidligere av tre fløyer bundet sammen med et mellombygg. Hele dette ble revet og erstattet av et nytt med ny utførelse og med bedre funksjonalitet. Det er også et mer rasjonelt bygg som leder over til flerbrukshallen og de nye arealene for de laveste trinnene og SFO.

Arkitekt har vært Ola Roald as arkitektur. I sin beskrivelse av prosjektet sier arkitektfirmaet at dette fellesområdet samler de eksisterende byggene og at de forskjellige trinnområdene er knyttet opp til spesialrommene og til flerbrukshallen. Det blir derfor tydelig definert hvilke områder de forskjellige trinnene får i bygningen. Skolen er delt i tre trinn, småskole (første og andre trinn), mellomskole (tredje og fjerde trinn) og storskole (femte til sjuende trinn). Hvert av disse trinnene er fordelt i hver sin fløy med et eget område i bygget.

Skole i drift
Rehabilitering og etablering av ny bygningsmasse krevde nøye planlegging for å skille skoledrift og elever fra entreprenørenes virksomhet. Rehabiliteringen var et tretrinns-prosjekt, der bygning for bygning ble påbegynt og ferdigstilt etter hverandre. I mens ble elever og lærere plassert i paviljonger plassert i sør. Etter hvert som et bygg sto ferdig og ble overlevert, kunne elevene flytte fra paviljongene og ta i bruk de rehabiliterte byggene igjen, og Backe Vestfold Telemark kunne starte opp med neste.

– Etter hvert som vi har jobbet oss fremover, måtte vi alltid ha fokus på HMS og være sikre på at vi hadde en trygg situasjon. Vi har måttet omdefinere skolegården mange ganger. Til å begynne med var det svært begrenset med plass, men elevene fikk stadig større arealer å boltre seg på. Skolen, elever og lærere har imidlertid vært veldig tålmodige og forståelsesfulle hele veien, sier Bråten.

Større areal
Skolens tomteareal er vesentlig utvidet og har gjort det mulig å etablere en tryggere avkjørsel fra fylkesveien, mye større p-plass for ansatte og besøkende, et område for henting og bringing av elever (Kiss & Ride) og et snuområde for skolebusser. Et nytt VA-anlegg i samme område ble bygget i skolens sommerferie.

Skolen er bygget etter Tek 10, med energiklasse B. Det er etablert 12 geobrønner ned til 200 til 300 meter, og montert et glykolbasert solfan-gersystem vertikalt på sydfasaden av nybygget.

Sande kommune har investert i en omfattende oppgradering av Selvik-elevenes uteområder for lek og fritid.

– Det er etablert en tursti på nesten en kilometer rundt tomta. Det er to nye sandvolleybaner på plass og en fotballbane som muligens får kunstgressdekke. Det blir en kjøkkenhage og flere store lekeapparater. Tre grillhytter er på plass, en av dem var en del av leveransen i prosjektet, avslutter Bråten i Backe Vestfold Telemark.


Flere prosjekter