Oslo i vinterkulda. Foto: Sindre Sverdrup Strand

Hva er Oslos flotteste bygg eller byrom?

Plan- og bygningsetaten inviterer alle til å nominere et bygg eller byrom som fortjener å trekkes frem som hovedstadens flotteste stykke arkitektur.

Innen 1. april i år kan hvem som helst stemme på et bygg eller et byrom som de fortjener å vinne Oslo bys arkitekturpris 2016. Byggene må være ferdigstilt i 2015, og landskapsprosjekter og byrom må være ferdigstilt mellom 2011 og 2015, skriver Plan- og bygningsetaten i en invitasjon på byplanoslo.no.

Tidligere vinnere av Oslo bys arkitekturpris. Øverst fra venstre: 2015 – Bjerkedalen park (Foto: Plan- og bygningsetaten), 2014 – Kuben yrkesarena (Foto: Nils Petter Dahle). Nederst fra venstre: 2013 – Nedre gate 5-7 (Foto: Vegard Kleven), 2012 – Parkveien 5 (Foto: Finn Ståle Felberg).

I fjor vant Bjerkedalen park Oslo bys arkitekturpris. Dronninga Landskap har tegnet parken, og hadde med seg Filter arkitekter på laget for utforming av paviljongen i parken.

– Å bli valgt ut som vinner blant 42 forslag har vært stort, og vi er stolte av å være første landskapsprosjekt som har vunnet prisen. Det har vært stor utenlandsk interesse for Bjerkedalen park og begeistring for åpningen av Hovinbekken, uttaler Rainer Stange fra Dronninga Landskap.

– For oss har det å vinne prisen vært et vendepunkt og gjennombrudd etter å ha jobbet med større prosjekter i mange år. Av disse har Bjerkedalen park blitt en yndling og en viktig referanse for kontoret. Og så har det vært fint å få lov til å være hovedretten. Prisen har hatt mye større betydning for oss enn vi trodde; å vinne gjør at andre ser deg. Og så var det fagpolitisk viktig at et landskapsprosjekt endelig nådde helt opp, sier Stange.

Juryen i prisen vil, ifølge etatens invitasjon, velge ut et 20-talls kandidater blant årets forslag som går videre, og blant disse nomineres inntil tre finalister. Plan- og bygningsetaten er sekretariat for prisen.

Kandidatene vil presenteres i en utendørs utstilling på Rådhusplassen til høsten. Finalistene blir avslørt på utstillingsåpningen. Prisutdelingen skjer i oktober, og vinneren får en plakett til å henge opp på bygget, samt 50.000 kroner i premiepenger.