Foto: Ådne Homleid.

AF Gruppen saksøker staten for 53 millioner – mener Veidekke fikk veikontrakt de burde fått

Torsdag møter AF Gruppen staten ved Statens vegvesen i Oslo tingrett. Entreprenøren mener de ikke skulle vært avvist i anbudskonkurransen på prosjektet Slomarka – Kongsvinger på E16, og krever 53 millioner kroner av motparten.

Konflikten bunner altså i en anbudsåpning fra 2012 på en parsell på utvidelsen av E16 mellom Kløfta og Kongsvinger. AF Gruppen hadde det laveste tilbudet, men allikevel var det Veidekke som fikk kontrakten, på tross av at deres tilbud var 68 millioner kroner dyrere enn AF Gruppens tilbud.

Finansavisen melder at årsaken var at Statens vegvesen mente at AFs tilbudspapirer inneholdt en ordlyd som byggherrene mente kunne tolkes slik at prosjektet kunne ha seks uker lengre byggetid enn beskrevet. Partene har prøvd å komme til enighet uten å ta saken til retten, men de har ikke lykkes med å bli enig om et forlik.

«Det er ikke tvilsomt at AF Gruppen ville ha blitt tildelt kontrakten i et hypotetisk hendelsesforløp hvor statens vegvesen ikke hadde begått de ansvarsbetingende feil, og det foreligger således årsakssammenheng», skriver AF Gruppens advokat Thomas G. Naaslund i Wiersholm i sitt sluttinnlegg til retten, som gjengis i Finansavisen.

Staten på sin side er representert ved advokat Andreas Rostveit hos Føyen Torkildsen er av en annen oppfatning.

«AF Gruppens tilbud var alt for lavt. I tillegg har de innlatt å fremlegge dokumentasjon for kravet», skriver han.