Foto: Remi Bø Presttun / NTB scanpix

Åpner Sundbyveien bru for regulert trafikk

Statens vegvesen åpner Sundbyveien bru med innsnevret vegbane lørdag ettermiddag etter at et ekspertutvalg har gått gjennom prosjekteringsmaterialet for trebrua.

Vegvesenet stengte fagverksbrua i tre sist mandag etter at rådgivningsselskapet Sweco avdekket en feil i prosjekteringsrunnlaget for brua. Brua er av samme type som Perkolo bru som raste sammen i Gudbrandsdalen onsdag for halvannen uke siden.

Vegvesenet valgte å være føre var og stengte Sundbyveien bru som går over E6 ved Andelva. Brua ble bygget i 2011 i forbindelse med ny E6.

Ekspertgruppe

- En egen ekspertgruppa har gått gjennom prosjekteringsmaterialet og funnet ut av brua er underdimensjonert. Ved å klassifisere brua ned kan vi åpne den for enveistrafikk for kjøretøy opp til 60 tonn, sier vegavdelingsdirektør Nils Audun Karbø i Statens vegvesen, vegavdeling Akershus.

Det betyr at mobilkraner og andre tyngre spesialtransporter ikke kan kjøre over brua. Veibanen over brua blir snevret inn til et felt med forkjørsrett for trafikk i en retning.

- Det er godt sikt på stedet, slik at dette vil være en god løsning, sier Karbø

Ekspertgruppa fortsetter arbeidet med å gå gjennom grunnlaget for de ni andre trebruer på Østlandet som er satt under lupen. De to andre bruene over E6 i Eidsvoll er fortsatt stengt. Dette er private bruer med mindre trafikk.

Ulike tekniske løsninger

De aktuelle bruene er såkalte fagverksbruer. Tre av dem er bygd på samme måte som brua på Sjoa som raste sammen. Sundbyveien bru (fylkesveg), Fjell-leet bru (privat veg) og Blakkesrud bru (privat bru), er midlertidig stengt. De sju andre bruene er også fagverksbruer, men har andre tekniske løsninger enn den som falt ned.

- Med unntak av Sundbyveien bru har vi ingen indikasjoner så langt på at det er feil i prosjekteringsmaterialet for de andre trebruen, sier Karbø

Han beklager ulempene med de stengte bruene, men er samtidig glad for at ekspertutvalget har jobbet så raskt at Sundbyveien bru kan åpne igjen til skolestart etter vinterferien.