- Det er historisk at en yrkesgruppe blir fratatt arbeidsområder av myndighetene uten å ha gjort noen feil og uten at det er varslet på forhånd, sier daglig leder Byggmesterforbundet, Frank Ivar Andersen. Foto: Jan-Gunnar Fjeldstad

Byggmesterforbundet: - Sanner må bruke tiden frem til 2018 til opprydning

- Når vi opplever at gode håndverksbedrifter med lang erfaring og kompetanse utestenges fra sine opparbeidede markedsområder, er det oppstått en betydelig tillitskrise mellom myndighetene og deler av byggenæringen, sier daglig leder Frank Ivar Andersen i Byggmesterforbundet.

Byggmesterforbundet krever at Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner tar en full gjennomgang av de faktiske konsekvenser når det gjelder endringene i byggesaksforskrift. Både regelverkets innhold og hvordan det praktiseres.

- Byggmesterforbundet er tilfreds med at Kommunal- og moderniseringsdepartementet 23. februar vedtok en endring i byggesaksforskrift, slik at foretak frem til 1. juli 2018 kan få fornyet sentral godkjenning på grunnlag av kvalifikasjonskrav som gjaldt før 1. januar 2016, sier Andersen.

Yrkesforbud

Bakgrunnen for endringene i byggesaksforskrift med virkning fra årsskiftet var å imøtekomme krav fra ESA om å fjerne kommunal godkjenningsordning, men samtidig sikre kompetanse og byggkvalitet.

- Myndighetene har tidligere signalisert at formålet med regelverksendringen ikke var å endre gjeldende kravsnivå. Overraskelsen var derfor stor når konsekvensen av det regelverket som ble gjeldende fra årsskiftet, i praksis medfører yrkesforbud for mange i næringen, påpeker Andersen.

Han sier at dette særlig har rammet håndverksbedrifter i flere bransjer med lang erfaring og praksis, i tillegg til formell kompetanse.

Forventer klare signaler

Byggmesterforbundet legger til grunn at noen av de effektene som slo ut som følge av det nye regelverket, ikke var tilsiktet fra myndighetenes side.

- Nå er det vitktig at vi får klare signaler fra politisk ledelse på om den også i fremtiden verdsetter erfaring, tilleggskompetanse og praksis utover formell utdanning. Videre om den vil praktisere bestemmelsen om studiepoeng på en slik måte at tilsvarende utdanning aksepteres, sier han.

Andersen opplyser at ingen annen sak han har arbeidet med  tidligere har  laget så mye oppstyr i medlemsmassen så lenge han har vært leder av Byggmesterforbundet.

- Det er historisk at en yrkesgruppe blir fratatt arbeidsområder av myndighetene uten å ha gjort noen feil og uten at det er varslet på forhånd, sier han.

- Rammer de som leverer kvalitet

- Byggenæringen sliter med en voldsom rekrutteringsutfordring. Hva tenker du om saken i et slikt lys?

- Det er et paradoks. Problemet til norsk byggenæring er at vi ikke har kvalifisert arbeidskraft på veldig mange prosjekter og på områder hvor det er søknadspliktige tiltak og krav til kompetanse, i tillegg til hele ROT-markedet. Det gir dårlig byggkvalitet. Dette rammer derimot bedrifter som har levert gode jobber og har fått godkjent sin kompetanse basert på erfaring, sier han.

Andersen mener en tillitskrise til myndighetene er det siste norsk byggenæring trenger i arbeidet med å bygge opp en ny generasjon fagarbeidere.

- Dette bunner ut i kunnskapsløshet om næringen og manglende vilje fra myndighetssiden som skal sikre at det er sammenheng mellom gjeldende regelverk og det som skjer der ute. Sanner må utfordres på om han virkelig vil redusere næringsgrunnlaget for bedrifter som bygger med riktig kvalitet, fastslår Andersen.