Ny barnehage: Nye Kirkeng barnehage i rakkestad ble åpnet i august. Foto: Rakkestad kommune.

Kommune må betale millionerstatning til byggefirma

Boger Bygg saksøkte kommunen da de tapte anbudskonkurransen om et byggeprosjekt til 15 millioner kroner. Nå får de 1,3 millioner i erstatning.

Rakkestad kommune er dømt til å betale Boger Bygg 1,3 millioner kroner i erstatning etter at entreprenøren urettmessig tapte anbudet om å bygge en kommunal barnehage.

Saken har vært over to år i rettsapparatet, og daglig leder Erik Boger er lettet over at den nå er ute av verden.

­– Vi er lettet, men ikke overrasket. Det var en rekke feil og uklarheter under anbudsprosessen, og det ble blant annet brukt en for gammel skatteattest, sier han.

Svikt fra kommunen

Det var i september 2013 kommunen la ut en anbudskonkurranse om oppføring av ny barnehage på Kirkeng i Rakkestad kommune i Østfold.

Boger Bygg påpekte at det var blitt gjort flere feil i anbudskonkurransen som ble vunnet av en annen entreprenør.

– Konkurrenten vår har ikke gjort noe galt, men det var svikt fra kommunens side. Vi sa tydelig ifra om feilene, men vi fikk ikke noe gehør. De gjorde ikke om på noen ting, og da bestemte vi oss for å reise sak, sier Boger.

Frifunnet først

Kommunen ble først frifunnet i Sarpsborg tingrett, men Boger Bygg anket. Lagmannsretten ga Boger Bygg medhold, og dømte kommunen til å betale 1,3 millioner i erstatning.

- Saken reiste prinsipielle spørsmål om vilkårene for erstatning for den positive kontraktsinteressen. Dommen viser at det er mulig for forbigåtte leverandører å få kompensasjon for tapt fortjeneste når offentlige oppdragsgivere gjør feil i anskaffelseskonkurransene, sier advokat Christian Bjørtuft Ellingsen fra Advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig som prosederte saken for Boger Bygg

Rakkestad kommune anket til Høyesterett, men i en nylig avsagt kjennelse ble anken avvist.

– Vi har opplevd rettssaken som en belastning. Den har vært både tidkrevende og kostnadskrevende. Det er absolutt ikke noe vi har gjort med glede, men vi mener det er viktig å si ifra om uryddige forhold. Rett skal være rett, og vi har fått mye støtte fra kolleger og konkurrenter, sier Boger.

Han gleder seg til bedriften nå kan konsentrere seg fullt og helt om kjernevirksomheten sin, uten å ha denne saken hengende over seg.

– Nå ser vi framover, og har en rekke gode prosjekter på gang, sier han.

Skjerpet rutiner

Rådmann Alf Thode Skog sier til Rakkestad Avis, som først omtalte saken, at de tar dommen til etterretning.

Kommunen har forsikringsdekning på tap i saker som gjelder lov om offentlig anskaffelse. De må derfor kun betale en egenandel på 50.000 kroner.

Til Byggeindujstrien sier rådmannen at kommunen anket saken fordi forsikringsselskapet deres og juridiske miljøer på området rådet dem til det.

– Vi hadde ingen økonomiske motiver for å anke dommen, sier han.

Kommunalsjef Jon Ådalen sier til Rakkestad Avis at de nå har skjerpet rutinene sine, og jobber aktivt for å tilfredsstille regelverket.