Illustrasjonsfoto: Arve Brekkhus

45.000 kroner skiller Norges billigste og dyreste byggesøknader

Å få en byggesøknad godkjent kan koste alt fra null til 45.500 kroner, alt ettersom hvilken kommune man bor i.

Det skriver Forbrukerrådet i enpressemeldingpå sine nettsider denne uken.

Gjennomsnittlig saksbehandlingstid kan i tillegg variere fra tre til 150 dager, heter det i pressemeldingen.

Forbrukerrådet har sett på tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB), og undersøkt hva det koster å få byggetillatelse til en enebolig i alle landets kommuner. Kommunenes gebyr spenner fra null til 45.500 kroner. Gjennomsnittet for landet er rett i underkant av 11.000 kroner, heter det i meldingen fra Forbrukerrådet.

– Det spesielle med slike gebyrer er ikke bare at de er høye, men at de varierer voldsomt fra kommune til kommune, selv om reglene tilsier at kommunene ikke kan kreve mer enn det koster å behandle søknaden. Tar noen kommuner seg altfor godt betalt? spør Forbrukerrådets fagdirektør for offentlige tjenester og helse, Anne Kristin Vie.

Nittedal på pristoppen

Ni av de ti dyreste kommunene for byggesaksbehandling ligger, ifølge meldingen, rundt Oslo, men også i og rundt Trondheim ligger byggesaksgebyrene i den øvre delen av prisskalaen.

Klæbu, Skaun, Trondheim og Orkdal har alle byggesaksgebyr på over 20.000 kroner. Dyrest av alle er Nittedal med et gebyr på 45.500 kroner. Nittedal er 7.200 kroner dyrene enn neste kommune, som er Lørenskog. I fire kommuner er det derimot helt gratis å søke om byggetillatelse.

– Resultatene viser ekstremt store forskjeller, både nasjonalt og internt i fylkene. Det er åpenbart at en del kommuner velger å subsidiere byggesaksbehandlingen for å stimulere til økt bosetting. For forbrukerne kan det imidlertid virke urimelig at det skal være mange ganger dyrere å bygge i én kommune fremfor i nabokommunen, sier Vie.

Tregt og dyrt

Pressemeldingen viser også til store variasjoner mellom kommunene i hvor lang tid det tar å få behandlet en byggesøknad. Ifølge regelverket skal alle byggesøknader være ferdig behandlet innen tolv uker, men mange kommuner bruker, ifølge tallene fra SSB, lengre tid. I 16 kommuner er gjennomsnittlig saksbehandlingstid lengre enn tolv uker.

I Smøla, som er landets tregeste kommune, tar det gjennomsnittlig over 21 uker å få behandlet en byggesøknad. I tillegg til å være dyrest i landet, så er Nittedal også en av de kommunene i landet med lengst saksbehandlingstid. I Eide og Leirfjord derimot, vil en søknad normalt være ferdigbehandlet på kun tre dager.

– Vi har forståelse for at saksbehandlingstiden kan variere noe fra kommune til kommune, men når gjennomsnittlig saksbehandlingstid varierer fra 3 til 150 dager, er det grunn til å stille spørsmål ved arbeidsrutiner i de tregeste kommunene. Når noen av de tregeste også er de dyreste, slik som Nittedal, er det lite forbrukervennlig, sier Vie.