Å finne hvilken linje man skal begi seg ut på for de mange unge håpefulle er ikke noen enkel avgjørelse. Enkelte vet hva de skal og har planen klar, men for veldig mange er dette ikke noe opplagt valg, og tilfeldigheter kan avgjøre hvor man havner.
Alle skoler har her rådgivere som sammen med elevene skal være med på å stake ut den videre kursen – men de aller viktigste påvirkningskildene og rådgiverne er mor og far hjemme. De har en enrom påvirkningskraft, spesielt for de som selv er usikre på hvilken vei man skal gå videre. Men har foreldrene nok informasjon til å gi gode nok råd?
En undersøkelse Opinion har gjennomført for Veidekke blant foreldre med barn på ungdomstrinnet viser at mange foreldre synes de har for lite informasjon. Erfaringer viser at mor har spesielt sterk påvirkningskraft. Spørsmålet er hvordan bygg- og anleggsfag kommer ut med dette bakteppet. Beklageligvis er langt fra alle foreldre spesielt gode ambassadører for en videre vei inn i byggenæringen, og da spesielt som fagarbeidere.
Hovedårsaken til dette er nok at det er for liten kunnskap rundt hvilke muligheter som finnes innen byggenæringen - valgene er mange og veien frem mot en utdanning som kan gi ulike jobber innen bygg- og anleggsfag er varierte. Men mange nyhetsoppslag om utfordringene vi har innen byggenæringen vil dessverre ofte overskygge de mange mulighetene næringen gir. Ikke minst vil informasjonen om det store behovet for kvalifisert arbeidskraft innen denne næringen - som er landet desidert største distriktsnæring - og som snart er landet største målt i verdiskapning, fort forsvinne helt når valgene skal fattes.
Statistisk sentralbyrå sier at det i løpet av de neste 15 årene vil være behov for mange fagarbeidere fremover. Fra et nivå på rundt 140.000 fagarbeidere i dag, skal behovet stige mot 190.000 i 2030. Da skal mange unge nye komme til næringen hvert eneste år. Denne utviklingen har vi ikke dag - så det må en større endring i søkertallet til for å dekke behovet. For å få til dette er det avgjørende å få foreldrene til de fremtidige medarbeiderne i byggenæringen med på laget. Da trengs det mer informasjon. Her må selvsagt både skoleverket og næringen selv bidra på mange ulike måter og nivåer.