Lavere lønnsvekst i fjor

Lønnsveksten var på 2,5 prosent i industrien i fjor, godt under nivået fra 2014 på 3,3 prosent. NHO mener tallene viser at partene i arbeidslivet tar hensyn til krevende økonomiske tider.

– Bedriftene har sluttet opp om moderasjonslinjen, sier Svein Oppegaard, direktør for arbeidslivspolitikk i NHO. Han gleder seg over tallene i den foreløpige rapporten fra Teknisk beregningsutvalg, som danner grunnlaget for årets lønnsforhandlinger.

– At andre parter slutter opp om frontfagsmodellen viser styrken i den norske modellen for lønnsdannelse, framholder Oppegaard og viser til at lønnsveksten på 2,5 prosent i industrien ligger tett på rammen fra fjorårets oppgjør på 2,7 prosent.

Varierer

Ifølge TBU-rapporten varierte årslønnsveksten fra 2,5 til 3,3 prosent i de store forhandlingsområdene, mens lønnsveksten i finanstjenester anslås til 4,2 prosent. Bonuser i bank og forsikring er ofte forklaringen på at finansansatte ligger over andre.

– Denne gruppen har et mer hakkete mønster enn andre. I fjor var lønnsveksten lavere enn for andre grupper, sa TBU-leder og SSB-forsker Ådne Cappelen under mandagens pressekonferanse.

Det såkalte lønnsoverhenget forteller hvor stor årslønnsveksten fra ett år til det neste vil bli hvis det ikke gis lønnstillegg. I 2016 anslås overhenget å være om 0,7 prosent i de største forhandlingsområdene. For hovedområdene varierer anslagene fra 0,5 prosent for ansatte i staten og i Spekter-virksomheter til 1,2 prosent i finanstjenester.

Usikkert anslag

TBU anslår en gjennomsnittlig konsumprisvekst på om lag 2,5 prosent fra 2015 til 2016, men tallene er usikre som følge av den uvisse utviklingen i kronekurs, oljepris og strømpris.

Kronesvekkelsen har bedret konkurranseevnen til norsk industri, påpeker utvalget, og viser til at de relative timelønnskostnadene i felles valuta falt med 9,1 prosent i fjor.

Gjennomsnittlige timelønnskostnader i norsk industri var i 2015 anslagsvis 37 prosent høyere enn et handelsvektet gjennomsnitt av handelspartnerne i EU. Dette er likevel 10 prosentpoeng mindre enn året før.

Fortsatt nedgang

Sysselsettingen økte med 0,6 prosent i 2015, noe mindre enn i de foregående fire årene. Men innen olje og gass falt sysselsettingen betydelig med vel 6 prosent, mens nedgangen i industrien samlet var på rundt 2 prosent.

Arbeidsledigheten økte gjennom året, og prognosene for norsk økonomi peker mot en fortsatt konjunkturnedgang, anfører utvalget.

Samtidig øynes muligheten for en moderat oppgang i andre halvår 2016.

– Ekspansiv finans- og pengepolitikk og økende internasjonal vekst og tidsforsinkede effekter av svak krone kan bidra til et slikt omslag, anføres det.

TBU anslår en vekst i BNP på mellom 1-2 prosent for Fastlands-Norge, samtidig som de regionale variasjonene i arbeidsledighet ventes å fortsette. I gjennomsnitt spår utvalget en arbeidsledigheten på om lag 4,6 prosent.