LO samler seg i striden om pensjon

Fellesforbundets pensjonsmodell passer ikke inn i offentlig sektor, sier Fagforbundets leder Mette Nord. Likevel har de to LO-gigantene nok en gang funnet sammen foran lønnsoppgjøret.

– Jeg tror vi finner en omforent løsning. Det er litt ulike behov i ulike sektorer, men jeg tror vi vil klare å bli enige om en uttalelse som tar høyde for de utfordringene vi har, sier Nord til NTB.

Vinterferieuka gir avgjørende avklaringer i lønnsoppgjøret. Mandag kommer viktige tall og statistikk i rapporten fra Teknisk beregningsutvalg. Samme dag samler LOs sekretariat seg om årets tariffkrav. Disse skal dagen etter opp til behandling i representantskapet.

Enstemmig

Ifølge nestleder Tor-Arne Solbakken ligger det an til en enstemmig innstilling fra LO-sekretariatet, der alle de mektigste forbundslederne sitter.

– Vi kommer til å møte representantskapet på tirsdag med et forslag til vedtak som selvfølgelig sier noe om pensjon – i offentlig så vel som privat sektor, sa Solbakken til Avisenes Nyhetsbyrå fredag.

Det vil være en stor overraskelse om LO ikke går inn for et forbundsvist oppgjør, der Fellesforbundet i tråd med den såkalte frontfagsmodellen får forhandle først med motparten Norsk Industri.

Det er også ventet at Fellesforbundet – det største forbundet i privat sektor – tross initiell motstand innad i LO, får vide fullmakter til å forhandle om pensjon for sine medlemmer.

– Ikke til hinder

Leder Trine-Lise Sundnes i Handel og Kontor har gjentatte ganger slått fast at det er uaktuelt for henne å adoptere Fellesforbundets pensjonsmodell. Fagforbundets Mette Nord er på samme linje.

– Utgangspunktet er vidt forskjellig. Fellesforbundets modell passer ikke i offentlig sektor. For det første har vi tariffestet tjenestepensjon. For det andre har vi brede, kollektive ordninger, sier Nord.

Hun tror likevel ikke det vil være til hinder for gode ordninger i offentlig sektor om Fellesforbundet skulle gå i front. Årsaken er at pensjonsforliket fra 2005 ifølge henne slår fast at den offentlige tjenestepensjonen også i framtiden skal sikre arbeidstakerne to tredeler av sluttlønna.

To løp

Denne uka ble det klart at partene i offentlig sektor – etter sju års stillstand – vil gjøre et nytt forsøk på å komme til enighet om offentlig tjenestepensjon.

Arbeidsminister Anniken Hauglie (H) har som mål å fullføre forhandlingene i løpet av året, men i LO er det tvil om dette lar seg gjøre.

– Vi konstaterer at det er grunnlag for å starte arbeidet, men om vi kommer i mål i år, er en annen sak. Det er mye utredningsarbeid som gjenstår. Vi er mer opptatt av å få på plass en god løsning enn at den skal være ferdig i 2016, sier Nord.

Den indre striden om pensjon i LO, er noe Fagforbundets toppsjef tilsynelatende tar med knusende ro.

– Det skal alltid være diskusjoner når viktige avgjørelser skal tas, men vi blir som regel enige til slutt.

Ryggsekkpensjon

Norsk Industri og Fellesforbundet ble tidligere i år enige om prinsippene for en pensjonsmodell, men arbeidsgiverorganisasjonen har så langt avvist alle krav om tariffesting.

Fellesforbundets klare målsetting er likevel å få den såkalte «ryggsekkpensjonen» inn i avtaleverket. Modellen innebærer at det opprettes en personlig pensjonskonto for hver enkelt arbeidstaker. «Ryggsekken» skal fylles fra første tjente krone og bæres videre ved jobbytter.

Forventningene er store i LO til hva som kommer ut av forhandlingene om pensjon, men noe fett oppgjør rent lønnsmessig, blir det ikke. Fra arbeidsgiversiden har kravet om nulloppgjør allerede vært fremmet flere ganger.