Byggingen av nytt Nasjonalmuseum. er i full gang. Foto: Trond Joelson

Store utslippskutt i nye bygg

Nye statlige bygg kommer til å bidra til store kutt i klimagasser, viser en ny oversikt fra Statsbygg. "Best i klassen" blir Campus Evenstad og nytt Nasjonalmuseum.

Største relative utslippsreduksjon oppnår nybygget på Campus Evenstad, ved Høgskolen i Hedmark, med null utslipp. Største samlede kutt fra et bygg kommer fra nytt Nasjonalmuseum, i Oslo.

- Statsbygg tar klimaansvar. Statlige bygg som åpnes i årene framover vil bidra til betydelige kutt i utslipp av klimagasser, sier Harald V. Nikolaisen, administrerende direktør i Statsbygg.

Største prosentvise kutt i klimagasser
Høgskolen i Hedmark, nybygg på Campus Evenstad
100 prosent kutt, 900 tonn CO2-ekvivalenter gjennom byggets levetid. Blir et nullutslippsbygg med bruk av massivtre samt kombinert varme- og strømproduksjon basert på lokalprodusert flis

Høgskolen i Sørøst-Norge, studenthus i Porsgrunn
60 prosent kutt, 700 tonn CO2-ekvivalenter. Får solcelleanlegg på taket og skal produsere overskuddsstrøm som skal leveres ute på nettet

Nytt Nasjonalmuseum i Oslo
50 prosent kutt, 88.000 tonn CO2-ekvivalenter. Tar i bruk varmepumpe med sjøvann som energikilde, samt lavkarbonbetong

Universitetet i Oslo, Livsvitenskap, nybygg
50 prosent kutt, 52.300 tonn CO2-ekvivalenter). Tar i bruk klimavennlig betong og solcelleanlegg. Skal bruke varmepumpe med sjøvann som energikilde, samt lavkarbonbetong.

Brønnøysundregistrene, nybygg
31 prosent kutt, 13.000 tonn CO2-ekvivalenter. Klimavennlig betong og høyeffektiv varmepumpe.

Kutter i Norges utslipp
De fem byggeprosjektene vil bidra til samlede utslippskutt på 155.000 tonn CO2-ekvivalenter gjennom byggenes levetid. Det utgjør 0,29 prosent av Norges samlede utslipp, og er like mye som oljeplattformen Balder slipper ut på ett år. I tillegg kommer enkelte andre nye bygg, som med gode klimaløsninger vil bidra til ytterligere kutt i utslipp.

- Dette viser at vi er på rett vei. Likevel må vi strekke oss enda lenger for å nå målet om et nullutslippssamfunn, sier Nikolaisen.

Klimaløft
Bygg står for en tredjedel av alle klimagassutslipp i verden og 40 prosent av energiforbruket. Statsbyggs bidrag til tidenes klimaløft i Norge, er å kutte utslippene fra alle nye bygg med i snitt 30 prosent fram mot 2018.

På sikt skal utslippene ned i null.