Vinterferien starter med stengte veier og glatt føre

Flere fjelloverganger er stengt, og mange steder er det vanskelige kjøreforhold i det som for mange er den første helga i vinterferien. Andre måtte belage seg på en vanskelig hjemvei.

Uværet i Sør- og Midt-Norge gjorde at E6 over Dovrefjell, riksvei 7 over Hardangervidda og riksvei 13 over Vikafjellet var stengt lørdag morgen, ifølge Statens vegvesen.

E6 åpnet senere på dagen, det samme gjaldt riksvei 7 – etter at det en periode lørdag ettermiddag var kolonnekjøring. Også på 134 over Haukelifjell ble kolonnekjøring avløst av fri ferdsel i løpet av dagen.

Et snøras på riksvei 13 gjør at den fortsatt er stengt, og det vil bli gjort en ny vurdering mandag.

Kjørte mot kolonnen

En utenlandsk vogntogsjåfør bestemte seg lørdag for å kjøre mot kolonnen på riksvei 7 – noe som er ulovlig. Vogntoget endte i grøfta, og bergingsarbeidet førte til at trafikken sto i én time, melder NRK.

Også i lavlandet var det vanskelige kjøreforhold lørdag. I Horten i Vestfold skled en buss av veien ved Skoppum. Det var to passasjerer i bussen, men ingen ble skadd. Sør-Øst politidistrikt melder om mye slaps på veiene og ber folk om å kjøre forsiktig.

Alvorlig skadd

En person ble alvorlig skadd og en lettere skadd i en trafikkulykke på Rånåsfoss i Sørum kommune på Romerike ved 13-tiden lørdag. Den ene bilen skal ha fått sleng på det glatte føret og kommet over i motgående kjørefelt. Sjåførens førerkort er beslaglagt.

– Føreren som var fastklemt, er alvorlig skadd. Føreren av den andre bilen har mindre skader, opplyser politiet.

Før helgen sendte Meteorologisk institutt ut et OBS-varsel der de meldte vanskelige kjøreforhold enkelte steder på Østlandet, i Midt-Norge og i fjellet i Sør-Norge.

Uke 8 er vinterferie for alle landets fylker unntatt Rogaland, Sogn og Fjordane, Hordaland, Buskerud, Oppland og Finnmark. I Rogaland og Sogn og Fjordane avsluttes vinterferien denne helgen.