– Konkurransesituasjonen i anleggsmarkedet er ikke rettferdig, og samferdselsministeren burde egentlig være skuffet over seg selv. Han må sørge for at det blir like rammevilkår som sikrer en rettferdig konkurranse - da kan vi selvsagt drive slik vi ønsker, sier administrerende direktør i Skanska Norge, Ståle Rød.

Rød: - Det er ulike konkurransevilkår

Skanska-sjef Ståle Rød slår fast at det i dag ikke er rettferdige konkurransevilkår i anleggsnæringen, og har liten forståelse for at samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen synes det er trist at Skanska nå ser seg nødt til å tilpasse organisasjonen etter markedet.

– Konkurransesituasjonen i anleggsmarkedet er ikke rettferdig, og samferdselsministeren burde egentlig være skuffet over seg selv. Han må sørge for at det blir like rammevilkår som sikrer en rettferdig konkurranse - da kan vi selvsagt drive slik vi ønsker. Vi verdsetter naturligvis egen fagkompetanse, og er overrasket over at offentlige byggherrer ikke stiller strengere krav rundt dette forholdet, sier Rød til Byggeindustrien.

Skanska-sjefen forteller at de lenge har sett på utviklingen, men likevel har organisert selskapet med en stor stamme egen ansatte og utbredt satsing på lærlinger. Konkurransesituasjonen i anleggsmarkedet, der stadig flere kontrakter går til utenlandske aktører, har imidlertid medført at de har måttet gjennomføre endringer i organisasjonen.

– Dette handler ikke om vårt ønske om å ha egne lærlinger i staben – selvsagt ønsker vi å ha det – men når vi opplever en skeiv konkurransesituasjon blir det umulig for oss å nå opp i konkurransen med de utenlandske aktørene. Da må vi gjennomføre grep, uansett om vi vil eller ikke, legger Rød til.

Han har heller ikke noen forståelse for at Solvik-Olsen sier at majoriteten av kontraktene går til norske selskaper.

– Det er bare å ta et sveip over landet og se hvilke oppdrag som nå utføres av utenlandske aktører, ikke minst de av en viss størrelse. Vi har den senere tiden talt opp 15-20 selskaper som satser i det norske markedet. Det er jo heller ikke slik at alle jobber utført av utenlandske aktører har vært til det gode for de norske byggherrene. Se på bare på konkursene i E. Pihl & Søn og Alpine Bau samt jobben Ossa gjorde i Sørkjosen. Dette har kostet det norske samfunnet dyrt. At mange store infrastrukturutbygginger går til utenlandske aktører, vil jo heller ikke bidra til økt sysselsetting og verdiskaping, mener Rød.

Han understreker at de gjerne konkurrerer med internasjonale selskaper, men at det må skje etter like rammevilkår.
– Det er det ikke i dag, påstår Rød.