Administrerende direktør Liv Kari Skudal Hansteen i RIF. Foto:Nicolas Tourrenc / RIF

RIF frykter begrensning i antall leverandørledd

Regjeringens forslag om å begrense antall ledd i leverandørkjeden i bygg og anlegg skaper bekymring blant rådgiverne.

Det skriver Rådgivende ingeniørers forening (RIF) i en pressemelding denne uken.

RIF mener begrensinger som innføres av hensyn til arbeidslivskriminalitet innenfor enkelte bransjer og på byggeplasser, også kan ramme tilstøtende bransjer, som for eksempel rådgiverbransjen, hvor RIF skriver at flere leverandørledd ikke er et problem.

Nærings- og fiskeridepartementet fremmet i statsråd 22. januar lovforslag om revidert anskaffelseslov.

Departementet opplyser at man tar sikte på at de nye reglene skal tre i kraft 1. juli 2016, etter at forskriftene er på plass. Departementet har tidligere også sendt ut på høring forslag til endringer i anskaffelsesforskriftene knyttet til antall ledd i leverandørkjeden.

– RIF har tidligere påpekt problematikken rundt fritt forhandlingsvalg, som følger av de nye anskaffelsesreglene, men vi er også bekymret over punktet om begrensning av antall ledd i leverandørkjeden for bransjer med særlige utfordringer med arbeidslivskriminalitet, uttaler RIF-direktør Liv Kari Skudal Hansteen i pressemeldingen.

RIF skriver i meldingen at en entreprenør kan ha en rekke ulike typer underleverandører, og at utfordringer knyttet til arbeidslivskriminalitet i bygg og anlegg primært har vært knyttet til arbeid som utføres på byggeplass, og ikke rådgivertjenester.

– RIF forventer at reglene utformes eller klargjøres slik at begrensningen i antall leverandørledd ikke gjelder for arkitekter eller rådgivende ingeniørfirmaer, avslutter Liv Kari Skudal Hansteen.