Statsminister Erna Solberg (i midten) er til stede på Hydro Karmøy onsdag morgen i forbindelsen med at Hydro skal bygge et fullskala pilotanlegg for energi- og klimaeffektiv aluminiumsproduksjon. Hydrosjef Svein Richard Brandtzæg (t.v.). Tar bølgen med pilotbriller. Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix

Solberg tok bølgen for Hydros pilotanlegg for aluminium

Norsk Hydro har fattet en formell beslutning om å bygge et pilotprosjekt for aluminium på Karmøy. En entusiastisk statsminister Erna Solberg (H) tok bølgen for det hun kaller startskuddet for det grønne skiftet.

– Beslutningen om å bygge teknologipiloten på Karmøy er en viktig milepæl for aluminium og for vår ambisjon om å være bransjeleder på teknologi og innovasjon. Vi investerer i framtiden, og utfordrer dagens grenser for produktivitet og energieffektivitet, sier konsernsjef Svein Richard Brandtzæg i en pressemelding.

Ifølge Hydro skal pilotprosjektet verifisere verdens mest klima- og energieffektive produksjon av primæraluminium. De samlede kostnadene er beregnet til 4,3 milliarder kroner, og består av netto prosjektkostnader på 2,7 milliarder kroner og rundt 1,6 milliarder kroner i helt avgjørende støtte fra Enova.

Grønt skifte

Hydros investering i teknologipiloten er den største enkeltinvesteringen i norsk fastlandsindustri utenom olje og gass siden Hydro utvidet aluminiumverket på Sunndalsøra i årene 2002 til 2004.

– Denne investeringen viser at det grønne skiftet er i gang. Jeg er glad for å være på plass på Karmøy og dele dette historiske øyeblikket med Hydro sine ansatte. Regjeringen legger til rette for ny og grønne arbeidsplasser både gjennom satsingen på Enova og ved å legge rammevilkårene til rette, sier statsminister Erna Solberg (H) som deltok på et sprudlende allmøte på Karmøy onsdag morgen.

Sammen med både Brantzæg og andre Hydro-ansatte tok en Solberg bak mørke pilotbriller bokstavelig talt bølgen for den nye teknologipiloten.

Redusere energiforbruket

Svein Richard Brandtzæg tror anlegget på Karmøy vil bidra til å sikre at det norske teknologimiljøet beholder sin globale lederposisjon på bærekraftig aluminiumproduksjon.

Selskapet ønsker med pilotprosjektet å industrialisere verdens mest klima- og energieffektive teknologi for aluminiumelektrolyse.

– Ambisjonen er å redusere energiforbruket med rundt 15 prosent per kilo aluminium produsert, målt i forhold til verdensgjennomsnittet, og med de laveste CO2-utslippene i verden, sier Hydro-sjefen.

Brantzæg regner også med at prosjektet vil ha positive ringvirkninger som vil forbedre produksjonen i andre deler av Hydro.

Enova-støtte

Enova vedtok sin investeringsstøtte til prosjektet allerede i 2014. I fjor ble støtten godkjent av Eftas overvåkingsorgan ESA. Støtten var en klar forutsetning for at Hydro kunne sette i gang bygging av anlegget.

– Enova gikk inn i dette prosjektet fordi vi deler den samme drømmen som Hydro: at norske fortrinn som fornybar kraft, kompetanse og innovasjon blir brukt til å utvikle framtidens industri. Investeringsbeslutningen til Hydro er med andre ord en veldig gledelig nyhet, både for oss og resten av verden, sier administrerende direktør Nils Kristian Nakstad i Enova.

– Norge kan nå bidra til at verdens aluminiumsproduksjon blir mer energieffektiv og klimavennlig, fastslår han.

Kraftig forbedret resultat

Resultatet for 2015 viser for øvrig at Hydro økte sitt underliggende driftsresultat (EBIT) fra 5.692 millioner kroner i 2014 til 9.656 millioner i fjor. Hovedårsaken til den sterke økningen er positive valutaeffekter og en vellykket gjennomføring av det Hydro selv betegner som bransjeledende forbedringsprogrammer på tvers av Hydro.

Hydro fikk et resultat før skatt i fjerde kvartal i fjor på 655 millioner kroner, opp fra et underskudd på 46 millioner kroner i samme kvartal året før.

Selskapet viser dessuten til en produksjon av bauksitt og alumina som var rekordhøy i fjerde kvartal i fjor, lavere kostnader, men også lavere realiserte priser på aluminium, samt høyere kraftpriser.