Foto: Erik Johansen / NTB scanpix

Hydro bygger pilotanlegg for aluminium

Norsk Hydro har fattet en formell beskytning om å bygge et pilotprosjekt for aluminium på Karmøy. Samtidig leverer industrikjempen et sterkt resultat for 2015.

– Beslutningen om å bygge teknologipiloten på Karmøy er en viktig milepæl for aluminium og for vår ambisjon om å være bransjeleder på teknologi og innovasjon. Vi investerer i framtiden, og utfordrer dagens grenser for produktivitet og energieffektivitet, sier konsernsjef Svein Richard Brandtzæg i en pressemelding.

Ifølge Hydro skal pilotprosjektet skal verifisere verdens mest klima- og energieffektive produksjon av primæraluminium. De samlede kostnadene er beregnet til 4,3 milliarder kroner, og består av netto prosjektkostnader på 2,7 milliarder kroner og rundt 1,6 milliarder kroner i støtte fra Enova.

Grønt skifte

Hydros investering i teknologipiloten er den største enkeltinvesteringen i norsk fastlandsindustri utenom olje og gass siden Hydro utvidet aluminiumverket på Sunndalsøra i årene 2002 til 2004.

– Denne investeringen viser at det grønne skiftet er i gang. Jeg er glad for å være på plass på Karmøy og dele dette historiske øyeblikket med Hydro sine ansatte. Regjeringen legger til rette for ny og grønne arbeidsplasser både gjennom satsingen på Enova og ved å legge rammevilkårene til rette, sier statsminister Erna Solberg (H) som skulle delta på et allmøte på Karmøy onsdag morgen.

Svein Richard Brandtzæg tror anlegget på Karmøy vil bidra til å sikre at det norske teknologimiljøet beholder sin globale lederposisjon på bærekraftig aluminiumproduksjon.

Redusere energiforbruket

Selskapet ønsker med pilotprosjektet å industrialisere verdens mest klima- og energieffektive teknologi for aluminiumelektrolyse.

– Ambisjonen er å redusere energiforbruket med rundt 15 prosent per kilo aluminium produsert, målt i forhold til verdensgjennomsnittet, og med de laveste CO2-utslippene i verden, sier Hydro-sjefen.

Brantzæg regner også med at prosjektet vil ha positive ringvirkninger som vil forbedre produksjonen i andre deler av Hydro.

Kraftig forbedret resultat

Resultatet for 2015 viser at Hydro økte sitt underliggende driftsresultat (EBIT) fra 5.692 millioner kroner i 2014 til 9.656 millioner i fjor. Hovedårsaken til den sterke økningen er positive valutaeffekter og en vellykket gjennomføring av det Hydro selv betegner som bransjeledende forbedringsprogrammer på tvers av Hydro.

Hydro fikk et resultat før skatt i fjerde kvartal i fjor på 655 millioner kroner, opp fra et underskudd på 46 millioner kroner i samme kvartal året før.

Selskapet viser dessuten til en produksjon av bauksitt og alumina som var rekordhøy i fjerde kvartal i fjor, lavere kostnader, men også lavere realiserte priser på aluminium, samt høyere kraftpriser.