Fryktens makt

Nordmenn er blant de mest urolige i Europa over den økonomiske utviklingen og ikke minst utsiktene rundt sin egen privatøkonomi - selv om vi egentlig ikke har all verdens grunn til det.

Men det er likevel ikke spesielt overraskende i forhold til hvordan vi nordmenn tenker rundt både oppturer og nedturer i økonomien, og vi skal på ingen måte undervurdere hvor mye frykten over at det kan komme tyngre tider virkelig kan påvirke utviklingen.

Vi er nemlig svært flinke til å gå i flokk, og dette gjelder i stor grad når vi skal vurdere både landets fremtidsutsikter og vår egen økonomi. Nå det går bra er troen på fremtiden uten grenser – og tilsvarende ser vi mørkt på det når det butter litt imot. Det at mange nok frykter for den økonomiske situasjonen fremover vil kunne få stor innvirkning på kjøpemønsteret til hver enkelt av oss og dermed være en sterk bidragsyter til sørge for at en vanskelig økonomisk situasjon forverres eller forbedres. Det er derfor viktig at vi ser realistisk på økonomien og ikke stopper opp med å handle og investere - vi må rett og slett ikke gå i fella med å overreagere ved stoppe opp innkjøpene og legge alle pengene under madrassen. Det vil kunne ramme ulike deler av næringslivet.

I denne settingen er det selvsagt gledelig at tirsdagens oversikt fra SSB viser at nordmenns forbruk faktiske økte med 0,6 prosent i fjerde kvartal 2015. Det kan være et positivt signal på at vi ikke gjemmer bort alle pengene selv om mange frykter usikre tider.

For vi skal huske på at selv om enkelte regioner og bransjer i Norge nå har det tungt på grunn av nedgangen i oljeprisene og at vi opplever en nedgang i investeringene innen olje og gass, opplever man bra tider andre steder - med vekst både innen boligbyggingen og forventet prisstigning.

Dessuten vil privatøkonomien for mange fortsatt være god, ikke minst på grunn av rekordlave renter, som nå faktisk kan se ut til å synke enda litt mer. I seg selv er jo dette ikke et positivt signal for norsk økonomi samlet sett, men vil bidra kunne til å holde investeringene oppe.

Det tegnes nå et bilde av et usikkert økonomisk farvann både i Norge og andre deler av Europa. Mange eksperter mener mye om utviklingen - som igjen kan være med å underbygge frykten. Vi skal selvsagt ikke gjemme oss og tro at alt kommer til å gå oppover, men vi må for all del ikke gi frykten ubegrunnet grobunn for vekst. Norsk økonomi er fortsatt solid og for de fleste er utsiktene for privatøkonomien heller ikke noe å frykte.