Chris Castaneda i Snow Park technologies.

Ekstremt stillas for ekstreme leker

 Et rundt 1.000 tonn tungt og 57 meter høyt stillashopp er i løpet av ni dager reist i Oslo. Neste uke skal verdenseliten i Bigjump sette utfor hoppkanten i 60 kilometer i timen.

På Tøyen i Oslo har en 57 meter høy og 125 meter lang rigg blitt reist i løpet av litt over en uke. Konstruksjonen har en bredde på totalt 26 meter.

Chris Castaneda i Snow Park technologies.

Prosjektleder i amerikanske Snow Park technologies, Chris Castaneda, står bak utformingen av hoppet, og sier overfor Byggeindustrien at det mest utfordrende og mest prekære ved en slik konstruksjon, er å hode tidsrammen.

– Når dørene åpner, må vi ganske enkelt være klare. Vi vil ikke at 14.000 publikummere skal bli stående og vente, sier han.

Castaneda påpeker at det er mange bevegelige deler i maskineriet som skal få ferdig en såpass stor konstruksjon på så kort tid, og at logistikken da blir veldig viktig. Amerikaneren mener stillasriggen på Tøyen nok er unik i norsk sammenheng.

– Settingen er spesiell her. Big jump er noe man vanligvis har på fjellet, men her har vi brakt fjellet inn i byen, sier han.

Fjellstø sikkerhet

Arenasjef Martin Mathisen kan fortelle at man siden mandag 8. februar har vært rundt 50 mann i sving hver dag for å reise det rekordstore stillashoppet i Oslo.

Stillaset er levert av belgiske Stageco, og er reist i samarbeid med scenemontørbedriften Oslo Kru.

– Det er flere utfordringer med tanke på logistikk, og vi har en formann for de som jobber i lufta, en for de som jobber på bakken, samt prosjektledere og ingeniører. Det medfører jo også utfordringer når vi har konsulenter fra både USA, Tyskland, Nederland, Belgia og Norge, sier han.

Mathisen understreker også at det må solid sikkerhetsarbeid til når et slik prosjekt skal gjennomføres.

– Vi har sikkerhetsansvarlige på stedet, daglige briefingmøter, sikkerhetsutstyr i stillaset og et evakueringsteam på standby i tilfelle noen skal få et illebefinnende oppe i lufta, sier han.

Ekstremt

X Games Oslo arrangeres fra onsdag 24. februar til søndag 28. Ekstremsportfesten holdes på Tøyen, i Wyller-anlegget i Oslo Vinterpark og i en splitter ny skatepark i Skur 13 på Fillipstad.

Kommunikasjonssjef for Oslo X Games, Lars Einar Petterson, kan fortelle at tilskuerne som stuer seg sammen på det om lag 10 mål store tilskuerområdet på Tøyen, kan vente seg noen ville hopp.

– Utøverne treffer hoppet i en fart på rundt 60 kilometer i timen, og de scorer poeng ved å utføre triks i ulik vanskelighetsgrad og stil. De roterer alt fra 540 til 1.800 grader, og roterer rundt flere akser før de lander omtrent 30 meter nede i unnarennet, sier han.