Øivind Rooth fra DiBK, Richard Waterhouse, Storbritannias representant, Richard Petrie, administrerende direktør i Building Smart International og Lisbet Landfald i Standard Norge.

Sammenligner BIM med den digitale musikkrevolusjonen

BIM-eksperter tror små aktører vil utrette store ting med digitalisering i byggenæringen.

Fakta

Satsingen på digitalisering står sentralt i Direktoratet for Byggkvalitet sin ByggNett-strategi, og standardisering er trukket fram som et viktig verktøy for økt digital samhandling. Standard Norge har satt i gang flere standardiseringsprosjekter, både nasjonalt og internasjonalt, som er sentrale brikker i utviklingen av verktøy for en effektiv digitalisering av byggeprosessen.

Norge leder nå både det internasjonale (ISO/TC 59/SC 13) og det europeiske (CEN/TC 442 ) standardiseringsarbeidet på BIM. I den europeiske komiteen er Norge opptatt av at gjeldende internasjonale standarder (ISO) på området gjøres til europeiske standarder. Dette er viktig for å unngå at det utvikles motstridende standarder i Europa.

I Norge følger den nasjonale speilkomiteen SN/K 257 BIM-standardisering arbeidet i både det europeiske og det globale standardiseringsarbeidet.

Over 50 av Europas fremste BIM-eksperter har vært samlet i Oslo i to dager for å jobbe med felles europeiske BIM-standarder.

– Målet er å få ut det fulle potensialet av digitaliseringen i byggenæringen, sier administrerende direktør Richard Petrie i Building Smart International til Byggeindustrien.

Standard-møtet i Oslo er det andre i rekken.

– Vi er alle utålmodige. Vi er på langt nær kommet så langt som vi burde ha kommet når det gjelder BIM-standardisering i Europa, mener Richard Petrie.

– Standardisering i Europa bryter ned barrierene og forenkler informasjonsflyten mellom aktørene i næringen.  Det styrker også posisjonen til kundene, slik at kundene får bedre kvalitet i byggene sine til en lavere kostnad. I tillegg vil de sitte igjen med en eiendom de vet hvordan de skal vedlikeholde best mulig, supplerer den britiske representanten Richard Waterhouse som leder en av fire arbeidsgrupper.

Ser til musikkindustrien

Waterhouse sammenligner BIM i byggenæringen med den digitale musikkrevolusjonen som har snudd musikkbransjen på hodet de siste årene.

Han tror en lignende trend, der mindre aktører markerer seg sterkere i konkurransen med de store, også vil gjøre seg gjeldende i byggenæringen.

– I musikkindustrien måtte du tidligere være signert på et større selskap for å få spilt inn en single og klatre på hitlistene. Nå kan du lykkes med en låt du har spilt inn på soverommet ditt. På samme måte vil BIM-teknologien åpne for at mindre selskaper kan utrette store ting, sier Waterhouse

- Her er det noe for alle. Entreprenørene kan forbedre margiene sine, mens produsentene kan standaridsere måten de kommunsierer informasjon på tvers av landegrenser. Det er vi som er samlet i dag som har fått oppgaven til å legge til rette rammene for at vi lykkes med dette, legger han til.

Norsk kompetanse sterkt representert

Standard Norge ved Lisbet Landfald har sekretariatet for arbeidet som ledes av Øivind Rooth fra Direktoratet for byggkvalitet.

Norsk kompetanse er med andre ord sterkt til stede når standardene for digital byggeprosess i Europa skal settes.

– Jeg tror dette vil ende diskusjonene om IFC og Building Smart er den riktige veien å gå, og vi være et startskudd for å bygge opp nødvendig infrastruktur for å få alle de små selskapene om bord, sier Øivind Root i Direktoratet for byggkvalitet og legger til:

- Det er veldig få selskaper som er store nok til å dra dette lasset på egenhånd. I andre industrier, som i for eksempel bil-eller i flyindustrien, har vi store selskaper som kan ta styringen for en hel bransje alene. I byggenæringen må et felles initaitiv som dette ta føringen, mener Rooth.

Lisbet Landfald i Standard Norge er enig.

– Dessuten er det viktig å understreke at dette vil hjelpe alle land til å delta på like vilkår. Vi har visse regler innenfor standardisering som kanskje kan virke rigide, men de hjelper fordi du vet du har en åpen prosess. Med regler som alle land er enige om, vil vi få fart på BIM-utviklingen, mener Landfald.

Fire arbeidsgrupper

Den europeiske standardiseringskomiteen TC 442 Building Information Modelling, som skal utvikle BIM-standarder for Europa, har nå nedsatt fire arbeidsgrupper, alle med norsk deltakelse:

WG 1 Strategy and Planning . Ledes av Richard Waterhouse, Storbritannia.
Norske eksperter er Kjell Ivar Bakkmoen, Anstein Skinnarland, Jøns Sjøgren, Halvard Gavelstad og Øivind Rooth. Denne arbeidsgruppen skal jobbe med strategi for utvikling av BIM i Europa og koordinere med det internasjonale standardiseringsarbeidet i ISO.

WG 2 Exchange information . Ledes av Thomas Liebich, Tyskland.
Norsk ekspert: Anstein Skinnarland. Denne arbeidsgruppen skal jobbe med spesifikasjon av data for informasjonsutveksling

WG 3 Information Delivery Specification. Ledes av Peter Kompolschek, Østerrike.
Denne arbeidsgruppen skal jobbe med prosesser, digital dokumenthåndtering og informasjonsflyt i byggeprosjekter .

WG 4 Support Data Dictionaries. Ledes av Roland Dominici, Frankrike
Norske eksperter: André Ruud, Espen Schultze. Denne arbeidsgruppen skal jobbe med rammer for dataordbøker og objektbiblioteker.

Rundt 50 personer fra hele Europa har vært samlet mandag og tirsdag for å jobbe med europeiske BIM-standarder.