Åsane Næringspark

I Langarinden i Åsane har HENT ført opp et kombinasjonsbygg for Åsane Næringspark.

Fakta

Sted: Åsane, Bergen
Prosjekttype: Nybygg, kombinasjonsbygg
Kontraktssum eks mva:
125 millioner kroner
Bruttoareal: 10.000 kvm
Tiltakshaver: Base Property
BH og LT repr:
ABO Plan og Arkitektur
Totalentreprenør: HENT
Teknisk totalentreprenør: Apply
Arkitekt: Eder Biesel Arkitekter
Interiørarkitekt: Paulsen & Nilsen
Rådgivere: RIB, RIByFy, RIGeo og RIAku: Norconsult l RIBr: Rambøll
l RIVA: Cowi
Underentreprenører/leverandører: Oppmåling: Anko l Grunnarbeider: Sartor Maskin l Peling: Fundamen-
tering l Grunnisolasjon: Brødrene Sunde l Betongelementer: Nor Element l Stålarbeid: Lønnheim Stål l Smed: Brødrene Midthaug l Taktekking: Protan l Vinduer: Lian l Vinduer lager og verksted: Kebo Glass l Solavskjerming: Vental l Dører: Neumann Bygg l Blikken-
slager: Fjell Blikk l Systeminnredning: Acusto l Maler: BHB Maling l Møbelsnekker: Faginnredning l Teppeflis og vinyl: Halfdan Solberg & Sønn l Parkett: Bo Andren l Mur og flis: Stor-Bergen Mur & Flis l Heiser: Ing Stein Knutsen l Brannport og ståldører: Brann og Sikkerhetsforum l Porter: Crawford l Storkjøkken: Norrøna Storkjøkken l Lev travers-
kran: Industrikran l Stillas: Ramirent l Kran og transport: Nordic Crane l Bergen l Byggevarer: Maxbo l Maskinutleie: UCO

Åsane Næringspark AS har et samlet areal på 10.000 kvadratmeter og inneholder blant annet 140 arbeids-
plasser. Bygget er tegnet av Eder Biesel Arkitekter AS og ført opp i en totalentreprise av HENT AS. Apply har vært teknisk totalentreprenør. Åsane Næringspark eies av Base Property AS og EGD Property AS. HENTs entreprisekostnad er på 125 millioner kroner eks. mva. Byggestart var i september 2014 og bygget stod ferdig i januar i år.

Tett dialog
– Bygget inneholder kontorer, verksted og lager. Leietaker er MRC Solberg & Andersen AS, et selskap som produserer ventiler til olje-
næringen, sier prosjektsjef Knut Dreier i HENT. Ifølge Dreier har det vært tett dialog med leietaker gjennom hele prosessen.

Tomten i Langarinden inneholdt torv og myr-
jord og var utfordrende for geoteknisk rådgiver. Kun en skjæring mot vest er sprengt ut. Store deler av bygget står på stålkjernepeler.

Tre bygg
Åsane Næringspark består av tre bygg som er sammen-
bundet og ligger rundt en asfaltert plass. En del av kontorbygget hviler på synlige V-formede betongsøyler. Under kontorbygget er det et parkeringsanlegg. Bærende konstruksjon er i plasstøpt betong, betongelementer og stål. Takene er isolerte og har folietekking.

Kontorbygget har mye glass i fasadene og lagerbygget har hvite sandwichelementer i fasadene. I kontoretasjene er det utstrakt bruk av teppeflis på gulv, systemvegger og systemhimlinger. Lagerbygg og verkstedbygg har betonggulv.

Knut Dreier forteller at det har gått med 1.500 kubikkmeter B35 og B45 ferdigbetong i konstruksjonene. Betongen er kjørt til byggeplassen på drøyt 200 billass.

Hele næringsparken har universell utforming. På dekket rett under kontorbygget er det gjesteparkering og ti plasser for elbiler. Verkstedbygget er også forberedt for en ny etasje.

99 kWh
Åsane Næringspark er prosjektert og ført opp etter TEK10. Kontorbygget er trykktestet og har en luftveksling på 0,5 per time.

Oppvarming skjer med elektrisitet og vannbåren varme. Beregnet energibruk per kvadratmeter per år er 99 kWh, noe som plasserer næringsparken i energiklasse B. Byggene har balansert ventilasjon med varmegjenvinning og er fullsprinklet.


Flere prosjekter