Milliardresultater

Resultatene for 2015 er nå bekjentgjort for de fleste av de store entreprenørene, og selv om tallene varierer noe melder flere av lokomotivene om solide tall.

Marginene til entreprenørene har historisk sett vært lave om man sammenligner med andre bransjer og ikke minst risikoen som legges de i de mange ulike prosjektene. Det skal ikke mange feilskjær til før et helt årsresultat kan ødelegges – gjerne av et enkeltprosjekt. Tunge nedskrivinger har vi sett mange ganger.

Derfor er det også positivt at flere av de store nå over tid har levert relativt solide tall – kombinert med sterke vekstperioder. Det er viktig at de tunge virksomhetene i næringen driver godt og skaper resultater.

Når det gjelde resultatgrad står AF Gruppen i en særstilling. For første gang passerte de en milliard kroner i resultat før skatt. For 2015 leverte de et resultat på 1.004 millioner kroner før skatt – av en omsetning på ca. 12,4 milliarder kroner. Dette er selvsagt historisk sterke tall – og det er meget sjeldent at de aller største entreprenørene kan skilte med marginger på over åtte prosent. Veidekke-lokomotivet tøffer også videre, med et resultat for 2015 på 1.043 millioner kroner før skatt – av en omsetning på ca. 24,5 milliarder kroner - noe som ga en margin på 4,3 prosent.

Det er dermed mange ansatte som nå kan se frem til hyggelige utbytter samt en fortsatt verdistigning på sine aksjer i tiden fremover. AF og Veidekke er de to eneste norske entreprenørene som er notert på Oslo Børs – og begge selskapene har hatt en meget god kursutvikling over tid – noe også analytikerne tydelig legger merke til. Norsk byggenæring ses helt klart på med større interesse enn på lenge i disse kretser – ikke minst med tanke på den enorme utbyggingen innen infrastruktur vi nå opplever. Også flere av de andre store har levert sine resultater – blant annet leverte Skanska et driftsresultat på 503 millioner kroner av en omsetning på 12,9 milliarder kroner.

Som vanlig vil det totalt sett variere noe i resultatgraden. For å få den fullstendige oversikten – De 100 største i bygg og anlegg – må vi vente på at listen blir presentert i Byggeindustrien nr. 11 – som kommer ut 30. juni. Listen blir da også publisert på bygg.no – og dette er uten tvil populært lesestoff. På bygg.no kan du også se historiske tall helt tilbake til 1993 – da for øvrig Norwegian Contractors (NC) toppet listen med en omsetning på ca. 4.5 milliarder kroner. Til sammenligning endte Veidekkes omsetning i fjerde kvartal 2015 på 7,3 milliarder kroner.

Se listen over De 100 største her