LO-leder Gerd Kristiansen (t.v.) og NHO-direktør Kristin Skogen Lund har snakket sammen om pensjon en god stund. Begge sier de kommer til å fortsette med det. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Toppene i LO og NHO: Pensjonssamtaler fortsetter

Både LO-leder Gerd Kristiansen og NHO-leder Kristin Skogen Lund sier at samtalene om et nytt pensjonssystem fortsetter.

Toppmøtene har pågått i stillhet lenge og ble først omtalt av Klassekampen tidligere denne uken. Det førte til et nytt møte torsdag, der de to topplederne ifølge VG kom fram til at det ikke var mulig å finne noe felles mandat for videre samtaler.

– At samtalene skal ha havarert, stemmer rett og slett ikke. Det er totalt misvisende, sier Skogen Lund til NTB.

Fortsetter

Tvert om er de to innstilt på å fortsette:

– Det er et omfattende, sammensatt og komplisert arbeid som kommer til å ta lang tid. Vi har en god dialog om dette. Pensjon er et stort tema som inneholder mange forskjellige elementer. Vi hadde ikke gjort jobben vår, hvis vi ikke forsøkte å finne løsninger på det, sier NHO-lederen.

LO-leder Gerd Kristiansen var fredag opptatt med ungdoms-OL på Lillehammer, men uttalte seg til NTB i en epost via LOs informasjonssjef Jenny Ann Hammerø.

– Vi er enige med NHO om at vi må se på pensjonsordningene, både i privat og offentlig sektor, og har blant annet forpliktet oss til å være med på å evaluere AFP-ordningen i 2017, uttaler hun.

– Samtalene, sonderingene, fortsetter. Vi møtes jevnlig, det har vi gjort lenge, og det kommer vi til å fortsette å gjøre, understreker Skogen Lund.

Intern uenighet

Et moment som åpenbart gjør samtalene kompliserte, er at LO ikke er blitt enig internt om hvilke krav som skal fremmes i det kommende tariffoppgjøret.

Internt i LO ble det irritasjon da Kristiansen overfor NTB tidligere denne uken tok til orde for å løfte pensjonsspørsmålet ut av oppgjøret.

I eposten fredag fastholder hun standpunktet.

– Jeg har vært tydelig på at pensjonsspørsmålet er av en så omfattende karakter at det ikke kan løses i et enkeltstående oppgjør, skriver hun.

To prosesser

Selv om pensjon seiler opp som en hovedsak i tariffoppgjøret, er ikke det noe hinder for samtalene på toppnivå, mener de to lederne.

– At Fellesforbundet og Norsk Industri har blitt enige om å anbefale en ordning, er ikke til hinder for at LO kan drøfte dette videre med NHO, heter det i eposten fra Kristiansen.

– Det vi snakker om, strekker seg langt ut over det som måtte komme av krav i et enkelt oppgjør. Jeg ser ingen motsetninger mellom disse samtalene og det kommende tariffoppgjøret. Fellesforbundet står selvfølgelig fritt til å fremme sine krav, og vi står fritt til å respondere på den måten vi finner riktig, sier Skogen Lund.

Hun understreker at NHO vil avvise alle krav fra Fellesforbundet om tariff-festing av pensjon i årets oppgjør.

Krav ikke vedtatt

Skogen Lund sier at pensjonssamtalene er forankret i NHO-systemet.

– Prosessen, det at vi sonderer, er for min del godt forankret inn mot landsforeningsdirektører og mitt eget styre. De vet at disse samtalene føres. Og både Gerd og jeg har vært tydelige. Siden vi lanserte bærekraftsalternativet har vi sagt at en del av det er å søke å finne en løsning på pensjonsspørsmålet, sier hun til NTB.

Når LOs inntektspolitiske utvalg møtes mandag til uka, er målet å legge premissene for kravlisten som formelt blir vedtatt av LOs representantskap 23. mars.

– Verken LO eller NHO har vedtatt sin posisjon i forkant av tariffoppgjøret. Diskusjonen tar jeg i vårt inntektspolitiske utvalg, og til slutt er det vårt representantskap som avgjør hvor vi lander, sier Kristiansen.