Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) mener Norge ikke har noe å bekymre seg for når EU neste uke legger fram en ny energipakke for forsyningssikkerhet. Trass i ønsket om å bli mindre avhengig av usikre forsyninger fra øst, tror EU-kommisjonen forbruket av gass vil være omtrent like stort i 2030 som i dag. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

EU: – Vi trenger like mye gass i 2030 som i dag

EU vil trenge omtrent like mye gass i 2030 som i dag, varsler EU-kommisjonens visepresident. Tord Lien (Frp) er storfornøyd.

Tirsdag neste uke legger EU-kommisjonen fram en ny energipakke med forsyningssikkerhet som tema. Der vil det komme fram at gass har en viktig rolle å spille i lang tid framover, forteller EU-kommisjonens visepresident Maroš Šefčovič.

– Vår vurdering er at vi vil trenge mer eller mindre det samme volumet av gass som i dag, mellom 380 og 450 milliarder kubikkmeter, sa han under et besøk i Oslo fredag.

Dermed kan bekymrede norske gassprodusenter puste lettet ut.

– Det ser veldig bra ut, fastslår olje- og energiminister Tord Lien (Frp).

– Når vi må investere ganske mye på norsk sokkel bare for å opprettholde produksjonen på dagens nivå, er dette svært gode signaler, sier han.

Usikre anslag

I fjor lå EUs gassforbruk på omtrent 404 milliarder kubikkmeter, opplyser Šefčovič. Dermed er det noe usikkert om forbruket i 2030 vil ligge høyere eller lavere enn i dag.

– Det er vanskelig å forutse nøyaktig hva som vil skje i 2030. Jeg tror teknologisk utvikling kan få stor betydning. Dette avhenger også av hvor harde vintrene blir, og av økonomiske sykluser, sier Šefčovič til NTB.

Det som likevel er klart, er at gass skal erstatte kull i kraftproduksjonen i årene som kommer. I tillegg kan et nytt gassmarked åpne seg i transporten, der gass nå få en ny rolle som drivstoff både på veiene og i skipstrafikken.

På lengre sikt må gassforbruket likevel ned.

– Hvis vi skal bli klimanøytrale mot slutten av århundret, må vi kutte gassforbruket også. Men vi kan også få nye teknologier som gjør det mulig å bruke gass på en renere måte enn i dag, sier Šefčovič.

Venter økt import

Lien mener tallene fra EU-kommisjonen tilsier økt import av gass i årene som kommer.

– Én ting er hvor mye gass de forbruker. Noe annet er hvor mye gass de må importere. Gassproduksjonen på britisk sokkel, i Nederland og i Middelhavet går ned. Disse tallene indikerer derfor økt importbehov, forklarer han.

Han advarer likevel mot å sette likhetstegn mellom dette og økt eksport fra Norge.

– For oss handler ikke dette nødvendigvis om å eksportere mer, men om å kunne opprettholde produksjonen noenlunde på dagens nivå. Selv det vil kreve store investeringer på norsk sokkel, sier Lien.

Han sier han ikke er bekymret i det hele tatt for det EU legger fram i sin nye energipakke tirsdag.