Boligbyggingen starter sterkt med en vekst i igangsettingen av nye boliger på 16 prosent. Det er leiligheter som står for veksten. Her fra Kleppestø Terrasse. Foto: Ole Harald Dale.

Sterk start for boligåret 2016

Boligåret 2016 åpnet sterk med en vekst igangsettingen av nye boliger i januar på 16 prosent sammenlignet med samme måned i fjor.

Salget av nye boliger derimot viser for januar en marginal nedgang på tre prosent sammenlignet med samme måned i fjor. Salgsnivået ligger imidlertid tett opp mot de beste januarmålingene de siste fem årene og betydelig høyere enn for årene 2014 og 2010.

– Vi har hatt en god start på boligbyggingsåret, konstaterer adm. direktør Per Jæger hos Boligprodusentene som står bak den månedlige boligstatistikken som utarbeides i samarbeid med Prognoseinstituttet.

Leiligheter leder an

Igangssettingsveksten skjer nå utelukkende i leilighetsmarkedet. For januar måned er veksten på hele 41 prosent sammenlignet med samme måned i fjor, mens det for småhus er status quo og eneboliger har en økning på skarve en prosent. Tendensen er tilnærmet den samme for den siste 12 måneders perioden med en vekst for leiligheter på 39 prosent, pluss fire prosent for eneboliger mens småhusigangsetting falt marginalt med en prosent.

Også for salget av nye boliger fortsetter leilighetsmarkedet i januar den positive tendensen med en økning på seks prosent sammenlignet med samme måned i fjor, mens eneboliger og småhus går markant tilbake med henholdsvis 8 og 17 prosent. For siste 12 måners periode går leilighetsandelen frem med 35 prosent, mens det for eneboliger og småhus er tilnærmet status quo.

Oslo sliter fortsatt

Basert på beregnet boligbehov er det fortsatt stort underskudd for nybyggingen i Oslo hvor det bygges anslagsvis 3.500 for få boliger. Andre store underskudsfylker er Østfold, Buskerud samt i mindre grad Hordaland og Troms. Lyspunktet er igjen Akershus som ligger an til å hente inn etterslepet ved å bygge vel 1.000 boliger mer enn behovet.

Behov for fagarbeidere

– Høy byggeaktivitet medfører et stort behov for fagarbeidere, fremholder Jæger som opplyser at det for tiden ikke er nok fagarbeidere til å dekke behovet. Han viser til at forskningsstiftelsen Fafo har gjort fremskrivninger som viser at det trengs 8.500 fagarbeidere og håndverkere hvert år frem mot 2020.

– Jeg oppfordrer derfor ungdommer som skal velge studieretning innen 1. mars til å velge yrkesfag. Dere vil få brukt både hode og hender. Byggenæringen er et fantastisk sted å jobbe med mange muligheter samt påvirkningskraft, avslutter han.