– 75 prosent av omsetningsveksten i fjor kommer fra oppkjøpte selskaper som Lab Entreprenør og Målselv Maskin & Transport, opplyste konsernsjef Morten Grongstad da han la frem resultatene til AF Gruppen.

AF: Høye forventninger også til 2016

Med kjempevekst og knallresultat for 2015 i ryggen har AF-sjef Morten Grongstad høye forventninger også til 2016.

– Jeg har tro på fremtiden. Midt på 90-tallet passerte AF milliarden i omsetning. 18 år etterpå presterer vi milliarden i resultat. Jeg har alltid sagt at vi har de beste årene foran oss, sier en stolt og offensiv konsernsjef Morten Grongstad i AF Gruppen til Byggeindustrien.

– Vi forventer stabile bra markeder der vi er eksponert. Vi har en ordrereserve på drøye 11 milliarder. Samtidig signaliserer våre selskaper at de har lyst på mer jobb. Og vi vet det kommer mange gode tilbud der ute i markedet som vi kan by på, fremholder han offensivt.

Godt og solid

Anleggsvirksomheten vokste i 2015 med vel 18 prosent i fjor til 3,76 milliarder med et driftsresultat på ni prosent som er det samme som året før. For fjerde kvartal isolert var driftsresultatet på 14 prosent, men det er påvirket av en tvistesak hvor AF var underentreprenør for Veidekke som falt gunstig ut. Ordrereserven ved siste nyttår var på 3,4 milliarder som er nærmere 500 millioner høyere enn på samme tidspunkt året før.

– God drift og meget gode resultater som også gjelder for oppkjøpte Målselv Maskin & Transport, kommenterer Grongstad som opplyser at svenske Pålplintar har økende aktivitet og leverer tilfredsstillende i fjerde kvartal.

Solid byggvekst

Byggvirksomheten økte med vel 1,5 milliard i fjor til nærmere 6,7 milliarder kroner som gir en vekst på vel 30 prosent. Her inngår oppkjøpte Lab Entreprenør i Bergen som bidro i 10 av fjorårets måneder. Resultatet bedret seg med 164 millioner til 479 millioner som gir en driftsmargin på 7,2 prosent, opp fra 6,1 året før.

De største byggenhetene som AF Bygg Oslo, Strøm Gundersen samt Lab bidrar særlig til det gode resultatet. Også AF Byggfornyelse leverte godt i 4. kvartal.

– Jevnt over tilfredsstillende prestasjoner i øvrige enheter, men med regionale forskjeller hvor det særlig i sør og vest er utfordringer, opplyser Grongstad.

Ordrereserven har lagt på seg vel 1,8 milliarder og var ved siste årsskifte på nærmere seks milliarder.

Byks i eiendom

Eiendom hadde i fjor spesielt økt aktivitet kombinert med gode resultater særlig i fjerde kvartal. Virksomheten har nå ni boligprosjekter med i alt 793 leiligheter i produksjonsfasen hvorav AFs andel er 297. I fjor på samme tid var status to boligprosjekter.

Salget av 33-prosent eierpost i næringsbygget Glasiären i Gøteborg samt nedsalg i utviklingsprosjektet Bjørnsons Hage på Lillestrøm har bidratt til bykset i driftsresultat fra 19 til 69 millioner.

– Vi har en solid tomtebank både innen næringseiendom og bolig, men er samtidig er vi på utkikk etter nye muligheter både i Norge og Sverige, kommenterer Grongstad.

God drift innen miljø

Miljø opplevde et lite fall i omsetningen i fjor med 22 millioner til 687 millioner kroner. Driften var imidlertid god med et driftsresultat på 45 millioner som ga en driftsmargin på 6,6 prosent, opp fra 5,5 året før.

På vei opp

Energi opplevde høy aktivitet og gode resultater i fjor. Omsetningen steg med 84 millioner til 225 millioner, mens resultatet steg fra 3 til 19 millioner som gir en resultatmargin på 8,3 prosent, opp fra 2,1 året før.

– Det er stabil etterspørsel etter energitjenester. Inngåtte energisparekontrakter (EPC-kontrakter) forventes å gi en aktivitet på 122 millioner kroner i tillegg til eksisterende ordrereserve på 90 millioner, opplyser Grongstad.

Muligheter innen offshore

Innen offshore er det god aktivitet for rivingsarbeider, mens det for modifikasjon og vedlikehold er lav aktivitet som har ført til betydelige markedstilpasninger.

Omsetningen i fjor steg med 40 prosent til nærmere 1,2 milliarder. Driftsresultatet gikk fra minus 22 millioner til pluss 104 som ga en driftsmargin på 8,7 prosent.

– Lav oljepris gir også muligheter. Det vil bli økt utbud av tilbud på rivingsarbeider i årene fremover, kommenterer Grongstad som opplyser at 150 plattformer skal fjernes de nærmeste syv årene.