Nasjonalmuseet i støpeskjeen

En av de største enkeltstående støpejobbene for det nye Nasjonalmuseet ble utført etter vel 14 arbeidsintense timer i går.

– Her snakker vi bunnplate av dimensjoner. Dette er ikke noe spinkle greier for et boligprosjekt; denne er opptil 1,60 meter tykk og krever rundt 1.100 kubikkmeter betong, sier Hans Jørgen Aase, prosjektleder produksjon i Statsbygg.

– Det er en avlastningsplate som skal fordele lastene over store konstruksjoner. Den skal dekke en av vann- og avløpsetatens viktigste kloakkledninger, som ligger kun fire meter under vår byggegrop. I tillegg går Operatunellens to løp under oss, forklarer Aase.

Aase anslår at det vil bli brukt en kvart milliard kroner før aktørene i det hele tatt kan begynne det konstruktive arbeidet med å bygge seg oppover; det er krevende grunnarbeider, inkludert overvannsproblemer fra Vika-området, etablering av kabler og selve utgravingen.

Det er AF Gruppen som er hovedentreprenør for plasstøpte konstruksjoner fra fundamentnivå til over dekke over femte etasje. Sammen med sin underentreprenør Submet Construction, og betongpumpebiler fra T. O. Bull begynte arbeidet kl. 06 onsdag morgen.

– Det er et sted mellom 50 og 60 betongfolk på plass her nå, sier anleggsleder Mats Ove Nergård i AF Anlegg. Det er tatt høyde for alle eventualiteter, men Nergård er ikke bekymret for fremdriften.

Det var ikke bare betongbiler som forsyner plassen med betong. Etter initiativ fra AF Anlegg ble det også satt opp to betongpumpetårn inni bygget, som forholdsvis enkelt kan flyttes rundt etter behov.

– Tradisjonelle tilførsel fra betongbiler er plasskrevende og ikke alltid enkelt å få til logistisk midt i byen. Nå kan vi pumpe betong fra trekanttomta ved Aker Brygge et par hundre meter unna via en rørgate rett inn i byggegropa. Dette er vesentlig mer effektivt, et system som vi kommer til å bruke i fremtiden. I løpet av seks-syv måneder skal vi jo støpe ca. 20.000 kubikkmeter, opplyser Aase.

Fire tårnkraner er i flittig bruk, den femte er snart på plass. Aase forteller det ble lagt ned store ressurser i å optimalisere plasseringen av de fire tårnkranene som brukes nå. Det vil bli bruk også for den femte krana som snart er plass i det nordre hjørnet. Totalt vil nemlig Nasjonalmuseet bestå av 47.000 kubikkmeter betong og over 30.000 meter armering som skal fraktes eller løftes inn.

Statsbygg regner med å bruke resten av vinteren og våren på å få støpt bunnplata og veggene i kjelleren ferdig. De skal være ferdig støpt til 1. juni, fra da av vil Nasjonalmuseet begynne å reise seg over byggegjerdene som nå skjuler det meste av aktivitetene.

– Vi har jo et visst press på oss, innrømmer Aase. – Vi sitter og jobber med de tekniske entreprisene nå. De skal ut på anbud i løpet av sommeren og vi skal begynne å kontrahere fra høsten av.

– Men det er ganske hektisk, med et mylder av liv nede i byggegropa her nå?

– Jo, men dette er tross alt ingenting mot det som kommer. En gang ut i 2017 er alle de tekniske fagene i høygir, da jobbes det for fullt overalt. Da vil vi ha en timeproduksjon på 850.000 kroner, avslutter Aase.