Kurs i risikoanalyse

StedOslo, Norge
ArrangørForsvarsbygg
Fra11.04.2016
Til12.04.2016
Tidspunkt

Forsvarsbygg ved Nasjonalt kompetansesenter for sikring av bygg (NKSB) inviterer til kurs i risikoanalyse. Kurset tar for seg risiko forbundet med tilsiktede handlinger utført av én eller flere trusselaktører.

Dagens trusselbilde viser at sikring mot trusselaktører er mer relevant enn noen sinne. Mange alvorlige hendelser det siste året viser at dette er trusler vi må ta på alvor. Politiets sikkerhetstjeneste (PST) forventer at den negative trenden vil fortsette.

Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) peker på at nye trusler i langt større grad enn tidligere vil være dynamiske og mangfoldige, at de vil kunne gjennomføres raskt og med svært kort varslingstid. Samtidig ser vi at virkemidlene blir mer sammensatte, og at aktørene kan være alt fra enkeltindivider til velorganiserte, multinasjonale terrorgrupper.

Alle virksomheter som har behov for å beskytte seg i en uoversiktlig trusselsituasjon, må ha kunnskap og bevissthet rundt egen sårbarhet og egne sikringsbehov. Slik kunnskap bør framskaffes i en trinnvis og systematisk risikoanalyse.

Hva inneholder kurset og hvem er det rettet mot?

Kurset tar for seg risiko forbundet med tilsiktede handlinger utført av én eller flere trusselaktører. Vi fordeler slike tilsiktede handlinger på fire kategorier av sikkerhetstruende virksomhet,terror, spionasje/etterretning, sabotasje og annen kriminalitet.Uintenderte hendelser, som ulykker og naturkatastrofer, er ikke tema på dette kurset.

Målgruppe
Ansatte i offentlig sektor som har oppgaver eller ansvar knyttet til sikring av virksomheten. Forkunnskaper er ikke nødvendig.

På kurset vil du lære metoder for å kartlegge og styre risikoen for din virksomhet. Kjernen i en risikoanalyse er å finne svar på følgende spørsmål:

Hvilke verdier er virksomheten avhengig av for å utføre oppdraget?

– Hva slags trusler kan disse verdiene kan være utsatt for?

– Hvor sårbar er virksomheten overfor disse truslene?

– Hva slags risiko er vi villige til å akseptere?

Basert på resultatene fra denne analysen, iverksetter virksomheten sikringstiltak for å redusere risikoen til et nivå som kan aksepteres. Det finnes flere veiledninger og standarder for hvordan en risikoanalyse kan gjennomføres, og mange er tilpasset spesifikke bransjer og fagområder. Dette kurset tar utgangspunkt i to standarder for utførelse av risikoanalyse; NS 5814 og NS 5830.

Kurset har en praktisk og en teoretisk del.

Mål for kurset
Kunnskap om hvordan praktisk gjennomføre en risikoanalyse for å kartlegge, vurdere og håndtere risiko og sårbarheter.

Kjennskap til de ulike fasene i risikoanalyseprosessen. Dette inkluderer blant annet forankring hos beslutningstakere, utfordringer i planlegging og gjennomføring, samt analytiske utfordringer som menneskelige svakheter og usikkerhet i datagrunnlaget.

Kunnskap om hvordan virksomheten kan beskytte seg mot tilsiktede uønskede handlinger.

Praktisk informasjon
Kurset går over to dager, og det vil bli servert kaffe/te, lunsj og frukt/snacks. Deltakerne får tildelt kursbevis.

Påmeldingsfrist: 1. april

Ytterligere informasjon og påmelding