Permitteringsreglene bør justeres

Med stigende arbeidsledighet i deler av landet kan en justering av permitteringsreglene være et effektivt virkemiddel for å hindre at folk mister jobben og for virksomhetene å måtte gi slipp på verdifull kompetanse.

Våren 2015 bestemte regjeringen Solberg seg for å reversere sin permitteringsinnstramming som de innførte fra 1. januar 2014. I fjor ble lønnsplikten redusert fra 20 til 10 dagers ved permittering, og den maksimale dagpengeperioden økte fra 26 til 30 uker - som det var før innstrammingen. Dette skjedde etter kraftig press fra både arbeidsgiver- og arbeidstakersiden. Med dagens utfordrende økonomiske situasjon er dette temaet igjen høyaktuelt.

Nå er både LO og NHO på banen for å få regjeringen til å justere permitteringsreglementet på ny. Dette er også etter vår mening helt på sin plass. Permitteringsreglene kan være et meget viktig element for å hindre at folk mister jobbene og for å hindre at virksomheter ser seg nødt til å sende viktig kompetanse fra seg.

For mange selskaper vil nedgangen vi nå ser enkelte steder kun være midlertidig, men reglene gjør nå at man ikke har mulighet til å permittere for en lang nok periode, og oppsigelse blir da dessverre eneste utvei for enkelte. Om man oppjusterer antall uker med rett til dagpenger ved permittering fra dagens 30 uker til for eksempel 52 uker vil det kunne ha avgjørende betydning for enkelte.

BNL har i lang tid også pekt på at det er minst like viktig å sørge for at arbeidsgiverperioden reduseres fra ti til fem dager - et element som faktisk vil ha stor betydning for mange.

Presset rundt å justere permitteringsreglene begynner nå å bygge seg kraftig opp - i takt med at usikkerheten øker. Nå er i overkant av 9.000 personer helt eller delvis permittert, og antallet er stigende. Så langt har regjeringen, med statsminister Erna Solberg i spissen, strittet hardt imot ytterligere justeringer. Men dette er et krav som ikke vil stilne fra hverken selskapene eller fra representantene for de ansatte. Det vil derfor være lurt av regjeringen å ta dette til seg og åpne for en ny justering. På Vestlandet er skyene mørkere enn på lenge, og man bør være åpne for å ta bruk dette viktige virkemidlet. Forhåpentligvis vil det komme slike signaler om kort tid.