Det lysner for solbransjen

Solcelleentusiastene har hatt en utfordrende oppgave med virkelig å få nordmenn interessert i mulighetene som finnes gjennom solenergi. Men nå er det tydelig at langt flere har fått øynene opp for alternativene som finnes.

Markedsdata som er innsamlet av Multiconsult viser at fire ganger mer solcellepaneler ble installert på norske boliger i 2015 enn året før. Selv om man kommer fra et lavt nivå er dette selvsagt en betydelig økning. Tallene viser også at det i 2015 ble installert totalt 2,45 MWp solceller i Norge, som utgjør en vekst på 10 prosent fra 2014. Det er en vekst også innen hyttemarkedet, men det er altså innen boliger vi nå ser den største økningen.

Det tyder på at vi står foran en enda større økning i bruken av solceller til energileveranser i våre boliger enn vi har sett noen gang. En av hovedårsakene til dette er selvsagt at solcelleløsningene er blitt langt mer tilgjengelige og rimelige i forhold til tidligere. Det viktigste er nok likevel at den nye solcelleteknologien gjør at vi kan benytte solceller på våre boliger uten at det får en for stor innvirkning på boligens utseende. Løsningene tilpasses de ulike boligenes estetikk. Dette ser vi blant annet gjennom utviklingen av takstein med innebygde solceller, som nå virkelig begynner å bli både fornuftig priset og ikke minst estetisk flotte. Det finnes nå flere leverandører av disse produktene i landet – og de melder om stor interesse rundt konseptet.

Vi må også huske på at denne utviklingen skjer samtidig som vi opplever rekordlave strømpriser. Man skulle dermed tro de fleste så bort fra denne typen løsninger med tanker om at dette aldri vil lønne seg. Tydeligvis tenker mange på andre måter. De kan da enten være at noen gjør dette av idealistiske årsaker, eller at man forbereder seg på fremtiden og det grønne skiftet. Vi snakker her om mange som bygger seg nye boliger og ønsker å installere moderne og fremtidsrettede løsninger – og det som begynner å bli skikkelig høyteknologiske hjem.

Vi tror dette vil komme mer og mer fremover. Om man kan omdanne solen til produsent av effektive energikilder, selv her oppe i det høye nord, finnes det mange muligheter. Tenk bare på den totale takflaten på et hus. Når teknologien blir enda mer oppnåelig vil veldig mange kunne benytte seg av denne typen løsninger. Men da er man selvsagt avhengig av at tilskuddsordningen opprettholdes gjennom Enova.