Foto: Trond Joelson

Støre: – Bruker ledighet for omstilling

Regjeringen bruker arbeidsledighet som et virkemiddel for omstilling, mener Ap-leder Jonas Gahr Støre.

NHO-direktør Kristin Skogen Lund ønsker en utvidelse av permitteringsreglene som gir rett til dagpenger i inntil 30 uker. LO har ivret for en utvidelse siden i høst, og i løpet av vinteren har en oljebransjen sluttet seg til kravet.

Men statsminister Erna Solberg (H) nekter å endre politikk selv om tungvekterne i arbeidslivet står samlet. Det er beklagelig, mener Ap-lederen:

– Norge skal omstilles, men ikke til et samfunn med høy arbeidsløshet. Høy ledighet er dyrt og dårlig for omstilling. Regjeringen står alene i sin motstand mot et tiltak som vi vet har god effekt. Mange blir nå arbeidsløse fordi Høyre og Frp tviholder på at skattekutt er svaret, sier Støre.

Han sier at et stadig nei til å åpne for mer bruk av permittering gir inntrykk av at regjeringen bruker økt ledighet som et virkemiddel for omstilling.

– Arbeiderpartiet foreslo utvidelse av permitteringsregelverket allerede i fjor høst. Bedrifter og arbeidstakere har etterlyst bedringer i regelverket i lang tid. Regjeringens manglende handlekraft gjør at folk mister jobben og bedrifter mister sin viktigste ressurs, nemlig de ansattes kompetanse, sier Støre.