Slike vinduer er et faresignal, ifølge Mycoteam. (Foto: Mycoteam)

Ser vinduene dine slik ut?

Er det dugg på vinduene når du står opp om morgenen? Da er det fare for at det vokser muggsopp i boligen din.

Vinteren er den verste tiden for fukt og muggsopp i boliger. De fleste norske hus og leiligheter er utsatt for å få muggvekst innendørs i vinterhalvåret, ifølge rådgivningsselskapet Mycoteam.

– Når det er kaldt ute blir ytterveggene på huset kalde. Innendørs er luften varm og inneholder mye fuktighet, og da dannes det kondens, sier seniorrådgiver Ingeborg Bjorvand Engh i Mycoteam.

Kondens, eller fuktighet, gir grobunn for sopp og muggvekst. I løpet av kort tid kan muggen begynne å spire, gjerne på vegger og møbler. Problemet med muggsopp inne er blitt mer vanlig fordi mange boliger er tettere enn tidligere.

– Nye vinduer, ventilasjonsluker som blir stengt og gamle pipeløp som blir murt igjen gir mindre utlufting av boligen, og da øker kondensproblemet, spesielt på dårlig isolerte yttervegger som vi finner i eldre boliger, sier Bjorvand Engh.

- Luft om vinteren

Kondens skyldes fuktighet i luften og dårlig ventilasjon. Den viktigste huskereglen for å unngå fukt og soppskader innendørs er å lufte.

– Mange ønsker ikke å lufte om vinteren av frykt for at det skal bli kaldt. Vinduer og ventiler holdes lukket. Da slipper ikke fuktigheten ut, sier hun.

En rask utluftning er heller ikke noe problem med tanke på kulda.

– Hvis du har vinduet på soverommet åpent mens du spiser frokost, vil mye av fuktigheten forsvinne. Fordi varmen sitter i veggene og materialene, ikke i luften, tar det kort tid før rommet har en normal temperatur igjen, sier Bjorvand Engh.

Før du går på jobb bør du lukke vinduet og la døren til soverommet stå åpen for å slippe inn varmen i rommet. Oppvarming av soverommet gjør at kondensen tørker raskere ut.

Spesielt fuktig blir det i mindre leiligheter der det bor flere mennesker.

– Vi produserer mye fuktighet når vi puster. Dessuten dannes det mye fukt i luften når man dusjer, vasker opp eller henger opp klær til tørk. På vinterstid anbefaler vi ikke å tørke klær innendørs. Dessuten er det smart å bruke avtrekksviftene på kjøkken og bad så mye som mulig, sier Bjorvand Engh.

I tidligere tider brukte man gjerne vaskekjellere til vask og tørk av klær. Da ble det ikke like fuktig inne. I tillegg fyrte man mer og hadde piper og lufteluker. Det skapte god gjennomtrekk huset, slik at fuktigheten forsvant.

Svarte prikker

Muggsopp starter i det små og er nesten ikke synlig i begynnelsen. Vokser den bak møbler og skap, kan det ta tid før du oppdager den.

– Vi vet at muggen trives spesielt godt på fuktige overflater, som på malte gipsplater, på og bak tapeter, på lister og på møbler, sier Bjorvand Engh.

Hun forteller at mange først oppdager mye fuktighet på vinduene. Så legger de merke til noe muggvekst opp mot taket, som små, svarte prikker. Deretter oppdager de mye mer når de trekker fram skap og kommoder fra veggene.

– Det er viktig å vite om man har muggsopp i boligen. Mange oppholder seg i hus og bygninger uten å være klar over at luften de puster inn er dårlig. Spesielt for astmatikere og allergikere er muggsopp helseskadelig, sier Bjorvand Engh.

Har du mistanke om muggsopp, kan du ta en prøve med en spesiell type tape og sende den til analyse. Da får du vite om du har muggvekst i boligen, og hvor mye.

– For å bli kvitt muggsopp må det vaskes grundig. Noen overflater må skrapes ned og males på nytt. Er veksten kraftig, bør man skifte ut materialene. Fordelen med muggsopp som skyldes kondens, er at de synlige overflatene blir angrepet først. Det er derfor sjelden skader inne i konstruksjonene. Ulempen er at soppsporene fra slike skader lett påvirker inneluften, sier Bjorvand Engh.

Skal du hindre at muggveksten vender tilbake, må du sørge for god ventilasjon og utlufting, slik at inneluften blir mindre fuktig.