Én av fire har gått på jobb i bakrus

Én av fire arbeidstakere har gått på jobb med sløvhet eller i bakrus i løpet av siste år, viser en studie fra Folkehelseinstituttet (FHI).

17 prosent av deltakerne i undersøkelsen hadde brukt alkohol det siste døgnet før de gikk på jobb, mens 5,2 prosent hadde brukt beroligende eller sløvende legemidler. 1,4 prosent hadde brukt narkotika i samme tidsrom.

I tillegg til å møte med bakrus eller sløvhet på jobb, hadde fem prosent av deltakerne vært borte fra jobben som følge av dette.

For å kunne påvise sikre resultater, har FHI analysert spyttprøver i tillegg til å hente inn selvrapporterte opplysninger fra deltakerne. Prøvene slår ut på bruk av alkohol, rus- eller legemidler de siste 12-48 timene.

Totalt 2.437 personer fra 21 firmaer deltok i undersøkelsen. De arbeidet i helsevesenet, finansnæringen, industri, transport og lager, utelivsbransjen, offentlig administrasjon, media og forskning.

Av disse var det ansatte i utelivsbransjen som i størst grad hadde bakrus eller sykefravær som følge av alkoholinntak eller bruk av narkotika.