Illustrasjonsfoto

IEC Construction kritisert for dugnadsbruk - nå har de endret navn til ILC Construction

Litt over en uke etter at NHO Service kritiserte Smiths venner-eide IEC Construction for bruk av dugnadsungdommer, skiftet entreprenøren navn til ILC Construction. – Ingen sammenheng, men et navnebytte for å unngå sammenblandinger, forklarer entreprenøren.

Navneendringene ble meldt inn til Brønnøysundregistrene 21. januar i år, 11 dager etter at NHO Service gjennom Byggeindustrien karakteriserte entreprenørselskapets bruk av ulønnede dugnadsungdommer fra Globeserve AS som «ugrei».

Dugnadsungdommene jobber for Smiths venner-eide ILC Construction (tidligere IEC Construction) på Brunstad der Brunstad Kristelige Menighet bygger ut sitt hovedsamlingssted for to milliarder kroner.

Ungdommene, som er tilknyttet menigheten, går på langvarige dugnadskontrakter for bemanningsselskapet Globeserve AS.

Dugnadsungdom ble alvorlig skadd

I sommer ble en av dugnadsungdommene, som den gangen var knyttet til tidligere dugnadsleverandør Ryenstubben 2, alvorlig skadd i en arbeidsulykke under arbeider for entreprenøren som da hadde navnet IEC Construction. Den tyske ungdommen fikk brist i en ryggvirvel etter å ha blitt truffet av en stålbjelke.

Samme dag som ulykken skjedde, ble Globeserve AS – som tok over ansvaret for dugnadsungdommene – stiftet. Det er dette selskapet som nå står for dugnadsutleien på byggeprosjektet på Brunstad.

Menigheten har tidligere avvist at det er noen sammenheng mellom at Ryenstubben 2 AS sluttet å leie ut dugnadsungdommer og arbeidsulykken.

Globeserve AS er ikke direkte knyttet til menigheten, men lederne i selskapet har alle tilknytning til Smiths Venner.

Avviser sammenheng mellom kritikk og navnebytte

Dagfinn Lindberg, daglig leder i ILC Construction forklarer

I et intervju med bloggen berntaksel.no sier ILC Construction-leder Dagfinn Lindberg at kritikken som har kommet om bruk av underleverandører som bruker dugnadsmannskaper er meningsløs. Skjermdump fra berntaksel.no.

at det er navneforvekslinger med IEC-HUS Norge AS som er grunnen til navneendringen. Han avviser at det har noen sammenheng med det kritiske søkelyset som har vært rettet mot selskapet de siste månedene.

I en e-post til Byggeindustrien skriver han:

«Da vi i mange sammenhenger blir forvekslet med IEC-HUS Norge AS, et selskap som ikke har noe med ILCs foretningsvirksomhet å gjøre, ser vi at det skaper utfordringer for leverandører, kunder og andre aktører som presse osv… Vi har derfor besluttet å endre navn for å ikke skape sammenblanding. ILC, står for international Landscaping & Construction, og treffer da også bedre vår virksomhet da vi har et stort engasjement mot større utomhusprosjekter.»

- Menigsløs kritikk

I et intervju med Smiths venner-bloggen berntaksel.no blir han spurt om hva han tenker om kritikken som har kommet rundt bruken av underleverandører som benytter seg av frivillige mannskaper.

– Jeg oppfatter denne kritikken som meningsløs. Vi har brukt mye tid og ressurser på å sikre at vi arbeider på lovlig vis sammen med de leverandørene som benytter frivillig innsats. Vi betaler jo markedspriser til disse leverandørene og det kan ikke argumenteres for at vi ødelegger ett marked, sier Lindberg til bloggen.

– Det man også fort glemmer er at disse leverandørene skaper en fantastisk arena for å bli kjent med arbeidslivet og bransjen. Mange av disse frivillige blir inspirert til å gå videre håndverksfaget, og ender opp som dyktige medarbeidere i utallige bedrifter rundt omkring. Jeg opplever det som utrolig sneversynt å bruke store ressurser og mye energi på å kritisere disse aktørene. Det er nok av problemer i denne bransjen som hadde fortjent oppmerksomhet i stedet, sier Lindberg.

Eierselskap skiftet også navn

Også eierselskapet til ILC Construction (tidligere IEC Construction) - IEC Eiendom - har gått bort fra IEC-navnet. Nå heter de Edo Eiendom. Dette selskapet eid av Smiths venner-selskapene Avantum, Ryenstubben Holding og Stiftelsen Fredfoss Kulturpark.